Ni Velike noči izven Cerkve

Morda ste se tudi vi kdaj vprašali, kakšno povezavo imajo simpatični beli zajčki z Veliko nočjo. Zakaj jih upodabljajo na “laičnih” velikonočnih voščilnicah? Zakaj naj bi bil zajec simbol Velike noči ali Kristusovega vstajenja od mrtvih?
Za katoličana je Velika noč praznik Kristusovega vstajenja od mrtvih, ko je Gospod na velikonočno jutro z največjim čudežem dokazal, da je resnično Božji Sin. Ta dogodek je praznik, saj vsakega od nas napravlja za deležnega večnega življenja. Ko bomo vstali od mrtvih, bomo to storili kot oseba, edinstvena oseba. Prepoznali bomo svojega Boga ravno zato, ker je osebni Bog in ker smo že na zemlji povezani z občestvom svetnikov.
Kako pa bo izgledalo vstajenje od mrtvih? Verjetno si težko predstavljamo ta trenutek drugače, kakor nam ga slikajo ameriški filmi s strašljivimi in temačnimi prizori, vendar odgovor ni v hollywoodski produkciji, ampak v Svetem pismu. Tukaj najdemo prizor velikonočnega jutra, ko Marija Magdalena na poti do groba v vrtu sreča vstalega Jezusa. Sreča ga kot osebo, saj sprva misli, da je videla vrtnarja, torej s povsem običajnim telesom, čeprav v nadaljevanju beremo, da je bilo “poveličano”. Jezus nima več zemeljskega telesa, ampak je preobraženo v duhovno telo. To se bo zgodilo tudi ob našem vstajenju od mrtvih in naša telesa se bodo po podobnosti približala Kristusovemu.
Poveličano telo je tisto, ki ga je Sveti Duh povsem prežel, kar ne pomeni, da bodo naša telesa samo poduhovljena, ampak bodo duhovna telesa.
Vse to morda zveni zapleteno, vendar to je temelj naše vere v življenje, ki je onkraj zemeljskega; v to kristjani verujemo in to izpovedujemo pri vsaki sveti maši, ko med molitvijo veroizpovedi izgovarjamo besede “In pričakujem vstajenje mrtvih in življenje v prihodnjem veku”. Življenje v prihodnjem veku je dokončna uresničitev človekovega bivanja, lahko bi celo rekli, da je popolno uresničenje osebe.
Praznik velikonočnega jutra nam sporoča, kako je naše življenje povezano in kako izhaja iz Svete Trojice: Bog Oče nas je ustvaril, Bog Sin nas je odrešil in Bog Sveti Duh nas bo prežel z milostjo, da bomo poveličani, kakor je bil Kristus na velikonočno jutro. Čeprav se nam včasih zdi, da je to pretežko in bi raje pustili samo teologom, v resnici bi morali s to zavestjo živeti vsako Veliko noč in vsako nedeljo. Kristjani smo lahko ponosni, da verujemo v tako resnico, ki nas vedno navdaja z upanjem, da nas čaka svetla prihodnost. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Aljoša Vodopivec / In simpatični zajčki nimajo veze z Veliko nočjo

Preberi tudi

Križ je spremljevalec življenja

Bodi človek

Jožef najsrčnejši

Bodi človek

Med solidarnostjo in ljubeznijo

Bodi človek

Evangelij po Ani

Bodi človek

Evangelij po Ani

03.04.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme