Ni samo SDS zmagovalka evropskih volitev!

Slovenija kot nacija, to je država, še vedno išče svojo pot v prihodnost, pri čemer posamezni dogodki ideološke in politične vsebine sestavljajo celovit mozaik stanja in teženj v državi. Ob takem izhodišču in pojmovanju je lahko aktualno tudi mnenje, da so bili nedavne evropske volitve in takoj po njih obisk zunanjega ministra Ruske federacije v Sloveniji formalno-pravno sicer samostojna dogodka, vendar po vsebinski plati med seboj povezana.
Na volitvah poslancev v evropski parlament je sicer uradno in veljavno zmagala skupna lista Slovenske demokratske stranke in Slovenske ljudske stranke, toda v političnem in moralnem pogledu je potrebno upoštevati tudi uspehe oziroma dosežke drugih strank in njihovih kandidatov za poslance. Novinar, urednik in politični komentator, Bojan Požar, na svojem spletu ocenjuje, “da pri SDS gre za kislo zmago, saj naj bi ta stranka, če ne bi imela skupne liste s SLS, lahko izvolila še enega, tretjega poslanca. Milan Zver je bil slab nosilec skupne liste SDS in SLS. Tudi na njegovih predvolilnih nastopih je bilo videti, da je iztrošen politik. Prejel je veliko manj prednostnih glasov kot pa njegova sokandidatka Romana Tomc, ki je bila zaradi tega tudi ponovno izvoljena za evropsko poslanko”. Po mnenju Bojana Požarja bi bili Socialni demokrati lahko pravi zmagovalci volitev, “če se ne bi zgodil Milan Brglez, ki je bil najbolj po zaslugi Tanje Fajon izvoljen za evropskega poslanca omenjene stranke. Milan Brglez je na volitvah prejel najmanj prednostnih (preferenčnih) glasov od vseh drugih izvoljenih poslancev. Znan pa je tudi po trditvi, da so bili povojni poboji, s stališča naravnega prava, upravičeni”. Med poraženci volitev je tudi zelo ambiciozen poslanec Matjaž Nemec iz SD, ki je vodil ostro kampanjo zoper domnevne “fašiste”. Nemec, ki se je hitro povzpel na vrhova stranke Socialnih demokratov in Državnega zbora, je po zatrjevanju Bojana Požarja, “v parlamentu deloval po navodilih svoje matere, dr. Nelide Nemec”. Največji kolektivni poraženec volitev naj bi bila, po trditvah nekaterih analitikov, stranka Levica zaradi napak v obnašanju in pomanjkanju ugleda pri volivcih nosilke strankine kandidatne liste, Violete Tomić.
Sicer v Sloveniji še vedno objavljajo veliko drugih ocen, komentarjev in razmišljanj o volitvah v evropski parlament. Zaradi objektivnosti tega poročanja in enakega odnosa do vseh vpletenih in delujočih v volilnem obdobju navajam, da je kandidatka za tretji poslanski mandat, Tanja Fajon, iz stranke Socialnih demokratov, za izvolitev prejela nad 53 tisoč prednostnih glasov, kar je bilo največ od vseh kandidatov, sodelujočih na volitvah. Glavni in odgovorni urednik tednika Demokracija, Jože Biščak, ima morda svoje vire informacij, ker trdi, “da so predsedniku vlade in Liste Marjana Šarca, Marjanu Šarcu, šteti dnevi, ker da je bil očitno neposlušen domnevnim vplivnežem iz t. i. političnega ozadja. Dopustil je, da Igor Šoltes, iz stranke Desus, ni bil izvoljen za poslanca v evropskem parlamentu. Šoltes namreč ni kdorkoli. Je vnuk Edvarda Kardelja in njegove neizvolitve domnevne sile in vplivni posamezniki iz t. i. političnega ozadja Marjanu Šarcu zlepa ne bodo odpustili. V ozadju se že pripravlja nov obraz. Za Marjana Šarca se je odštevanje začelo”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Različno o odnosih med Slovenijo in Rusko federacijo

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme