Netflix je v prvem četrtletju izgubil že 200.000 naročnikov

Ameriški ponudnik pretočnih vsebin Netflix je v prvem četrtletju naštel 200.000 manj naročnikov kot v istem obdobju lani. Gre za prvi padec naročnikov po desetletju. Delnice podjetja so se po objavi četrtletnih poslovnih rezultatov v podaljšanem borznem trgovanju pocenile za 25,73% . Analitiki so pričakovali, da bo število naročnikov naraslo za 2,7 milijona, potem ko je na primer v prvem četrtletju lani naraslo za skoraj štiri milijone, vendar so prihodki narasli le za 10%, ustavili so se na 7,87 milijard dolarjev, s čimer so bili nižji od napovedi.

Hujše obdobje pa morda šele prihaja: Bloomberg poroča, da bo Netflix v drugem četrtletju predvidoma izgubil še 2 milijona strank – leto 2022 bi lahko bilo najslabše doslej. Med pandemijo je bilo poslovanje odlično. Netflix je zaradi zaprtja, ki je na milijone ljudi prisililo ostati doma, pridobil 2,5 milijona novih naročnikov, letos pa so vlagatelji, analitiki in upravitelji napovedali težaven začetek leta in zelo zaskrbljujoče je, da se bo negativni trend zelo verjetno nadaljeval tudi v prihodnje.

Število naročnikov pada zaradi vse močnejše konkurence, inflacije in delitve gesel med naročniki. Ob 221,6 milijonov naročnikov naj bi bilo še približno 100 milijonov družin, ki se poslužujejo storitev, ne da bi bile naročene. Vodstvo podjetja se zaveda, da bo moralo ukrepati, vendar bo uvedba sistema za preprečevanje skupne rabe gesel trajala nekaj časa, približno leto, je dejal izvršni direktor podjetja Reed Hastings.

Netflix je izgubil stranke v treh od svojih štirih regij, vključno z več kot 600.000 naročnikov v ZDA in Kanadi. Upravitelji krizo pripisujejo povišanju cen in priznavajo, da so padec pričakovali. Na število uporabnikov je močno vplivala tudi prekinitev poslovanja v Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. V Rusiji je podjetje izgubilo 700.000 naročnikov, izgubilo pa je tudi 300.000 strank v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Azija je edina svetla točka, saj se je število naročnikov povečalo za več kot milijon.

Za naslednje četrtletje Netflix le predvideva, da se bo prodaja povečala za 9,7%, torej na 8,05 milijarde dolarjev, kar naj bi prineslo dobiček v višini 3 dolarjev na delnico, vsekakor pa bo prišlo do nadaljnjega upada števila naročnikov – v drugem četrtletju naj bi jih izgubili še dva milijona.

Netflix ohranja svojo prednost in je še vedno največji ponudnik pretočnih vsebin na svetu, vendar pa konkurenti ameriškega velikana, kot so Hbo Max, Discovery Plus in Paramount Plus, napredujejo.  Tveganje, da se bo tudi hollywoodska produkcija filmskih uspešnic in televizijskih nadaljevank upočasnila, je realno, a upravitelji so prepričani, da se bo Netflix iz trenutne situacije rešil le z investicijami v nove programe in kvalitetnejšo ponudbo. Da bi lahko znižali ceno naročnine, razmišljajo tudi o uvedbi reklame med pretakanjem vsebin. Celo izvršni direktor Reed Hastings, ki je vedno nasprotoval oglaševanju na platformi, je izjavil, da podpira tako rešitev.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme