Nepozabna rimska doživetja priložnostnega zbora

Piše: APE

ZCPZ TrstGostovanje v Rimu

Ob koncu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije je v petek, 10. decembra 2021, projektni zbor tržaške Zveze cerkvenih pevskih zborov pel pri slovesni sv. maši v Rimu v baziliki Dvanajstih apostolov na Trgu Santi Apostoli. Zbor, ki ga je vodil prof. Bogdan Kralj ob orgelski spremljavi Alenke Cergol, je s svojim petjem obogatil mašno bogoslužje, ki ga je daroval kardinal dr. Franc Rode. Zbor in delegacija ZCPZ sta v Rimu bila gosta veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu, Jakoba Štufa.

Projekt pevske skupine je nastal že letos julija v Bazovici, ob počastitvi 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije v obliki pete maše, ki jo je priredila zborovska zveza. Zbor združuje vrsto pevcev in glasbenikov včlanjenih zborov iz Devina, Bazovice, Šempolaja, Mačkolj, z Opčin, Proseka, Kontovela, od Sv. Ivana, Sv. Antona in Sv. Ane. Člani zbora so bili tako starejši pevci, ki že več let pojejo v cerkvenih zborih, kot tudi mladi fantje, ki nastopajo v fantovski pevski skupini iz Nabrežine pod vodstvom Mirka Ferlana. Zbor se je izkazal kot velika medgeneracijska skupina, ki izredno dobro sodeluje. Med mašo je izvedel vse pete dele s skladbami slovenskih avtorjev. Po maši pa je imel krajši koncert. Mašne daritve se je udeležilo veliko uglednih gostov, med katerimi so bili poleg veleposlanika Jakoba Štunfa tudi slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj, generalni konzul v Trstu Vojko Volk, podsekretar za odnose z državami v Državnem tajništvu Svetega sedeža msgr. Mirosław Stanisław Wachowski, asistent Generalnega ministra minoritskega reda p. Igor Salmič ter diplomatski predstavniki iz več kot petindvajsetih držav. Seveda so se sv. maše udeležili tudi slovenski rojaki in rojakinje, ki živijo v Rimu. V svoji homiliji je kardinal Franc Rode spregovoril o spremembah, ki jih doživlja država ob osamosvojitvi, ter o pomenu gojenja evropskih in krščanskih vrednot. Ob koncu slovesne sv. maše so se gostje in udeleženci premaknili na Trg sv. Petra, kjer so prisostvovali tradicionalnemu prižigu lučk. Naslednji dan so si ogledali številne rimske znamenitosti. V jutranjih urah so obiskali baziliko sv. Petra in okolico Angelskega gradu. Nato so si nekateri pobliže ogledali tudi kupolo bazilike sv. Petra. Popoldne pa si je zbor s  posredovanjem veleposlanika Jakoba Štunfa ogledal še papeško osebno kapelo Redemptoris Mater v vatikanski apostolski palači. Kapelo krasijo mozaiki slovenskega patra Marka Ivana Rupnika. Delo mu je poveril papež Janez Pavel II. Izreden mozaik, poln simbolike in detajlov, je Rupnik dokončal leta 1999. V zahvalo za ta enkratni ogled so v kapeli zapeli še slovensko pesem. Za tako dragoceno priložnost gre posebna zahvala veleposlanikoma RS pri Svetem sedežu ter Jakobu Štunfu in Tomažu Kunstlju.

Gostovanje v Rimu predstavlja vrhunec projekta ZCPZ, ki je bil od začetka povezan z Letom sv. Jožefa. Zbor je prav zaradi tega izvedel Mašo v čast sv. Jožefu Matije Tomca ter nekaj cerkvenih skladb v adventnem vzdušju.

V soboto, 11. decembra 2021, pa je v Firencah potekal projekt La musica di Dante, ki ga je priredila italijanska zveza deželnih pevskih združenj FENIARCO. Prireditelji so devetim skladateljem naročili, naj sestavijo devet novih skladb po verzih Božanske komedije. Tu je zbor zveze pevskih društev FJK USCI FVG, v katerem  nastopajo tudi nekateri mladi zamejski pevci in ga vodi slovenski dirigent Mirko Ferlan, nastopil s skladbo, ki jo je napisal slovenski skladatelj Patrick Quaggiato.

Ta dva dogodka sta potrdila, da se slovenski zbori, dirigenti in skladatelji lahko izkažejo tudi na državni ravni.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme