Dežela FJk

Nepozaben pevski večer

Nepozaben pevski večer

Komorni zbor Ipavska: sakralna dela velikonočnega časa

Težko je ne uporabljati presežnikov, ko se govori o Komornem zboru Ipavska. Gre namreč za enega tistih slovenskih sestavov, ki se odlikujejo po svoji posebni kakovosti, s katero so se uveljavili – in se še naprej uveljavljajo – na domačih in tujih odrih.
Pravi užitek ga je bilo poslušati tudi v župnijski cerkvi v Štandrežu v soboto, 13. aprila, ko je predstavil sakralna dela velikonočnega časa na koncertu v počastitev papeža Frančiška. Primorska duša posebno rada poje, sploh pa so velikonočni spevi posebno bogati in izraziti; z njimi so gostje resnično ogreli srca poslušalcev, je o “imenitnem zboru” povedal župnik g. Karel Bolčina.
Komorni zbor Ipavska ima sedež v Vipavi, združuje pa pevce iz vse doline, s koreninami katere je povezan in nanje navezan. Od leta 1996 je njegovo umetniško vodenje prevzel priznani, daleč naokrog znani in karizmatični zborovodja Matjaž Šček (na sliki levo). Zbor, ki šteje nekaj nad 30 članov, izvaja obsežen repertoar slovenskih in tujih skladateljev, rad sega po priredbah ljudskih pesmi, posebno rad poje dela primorskih skladateljev, pa tudi najrazličnejše zahtevnejše glasbene novitete. Po potrebi nastopa v ženski, moški in komorni zasedbi, pač glede na program. Z resno zastavljenim delom je tako – zlasti v zadnjih 15 letih – dosegel vrsto vidnih uspehov, odličij in nagrad v Postojni, Mariboru, Rivi del Garda, Tolosi, Toursu, Gorici, Zadru, Negotinu, Neuchâtelu, Ohridu in drugod.
Samostojni koncert sakralne glasbe, ki so ga priredili dekanija Štandrež, pastoralna enota Soča-Vipava in župnija sv. Andreja, so uvedle in sklenile pesmi dveh znamenitih in priljubljenih vipavskih skladateljev: na začetku je namreč KZ Ipavska predstavil pesem Žrtvi velikonočni Ivana Ščeka, na koncu pa Poglejte duše in Graduale velikega Stanka Premrla. Jedro programa je obsegalo skladbe dveh sodobnih skladateljev z dveh koncev Tržaškega zaliva: najprej so izzvenele tri Marijine hvalnice Ambroža Čopija (Ave Maria, Salve Regina in Ave, Regina caelorum), sledilo je več skladb tržaškega skladatelja Marca Sofianopula; nekatere je pri orglah spremljal Lovro Frelih. Pri pesmi Regina coeli je kot solistka zablestela odlična sopranistka Ana Kodelja. Bučno ploskanje občinstva je zbor nagradil s pesmijo francoskega skladatelja Mauricea Durufleja in z mogočno Alelujo. Res čudovit glasbeni večer!

17.04.2013

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!