Nepospravljene copatke odnese muca Copatarica!

Piše: IK

Tretja Pravljična urica v Feiglovi knjižnici v š. l. 2022-2023

V teh sicer nenavadno toplih jesenskih dneh se med otroki verjetno že podijo nadležni virusi, ki prisilijo malčke ostajati doma. Morda prav zaradi tega se je na tretji Pravljični urici v goriški Feiglovi knjižnici, v ponedeljek, 24. oktobra 2022, zbralo samo kakih dvanajst malčkov, ki so sicer radovedno in pozorno spremljali tokratno pravljico. V njej so gotovo prepoznali tudi delček svojega drobnega sveta, svoje navade in drobne malomarnosti in nemarnosti. Živahna Katerina Citter, ki je že dolgoletna, dobrodošla gostja na Pravljičnih uricah, je živo, v jasni in razločni izgovarjavi pripovedovala pravljico Muca Copatarica, eno izmed najbolj znanih pravljičnih zgodb Ele Peroci (1922-2001), ki je otrokom dobro znana tudi iz krasnih ilustracij, za svoje ilustratorsko delo večkrat nagrajene Ančke Gošnik Godec (v lanski sezoni je bila v Kulturnem centru Lojze Bratuž razstava njenih izredno privlačnih, nadrobno izdelanih ilustracij različnih pravljic, pravih umetniških biserov). Prvič je knjiga izšla l. 1957 in bila večkrat ponatisnjena. Odtlej je razveselila srca ničkoliko generacij malih bralcev; njeno besedilo in likovna podoba nespremenjeno prikupno ohranjata izjemen žar. Pravljica je doživela tudi odrske priredbe, kot lutkovna igra, pa tudi igrana uprizoritev. Čudovito jo je, v dramatizaciji Dese Muck, ki je odigrala muco Copatarico, na oder postavilo Prešernovo gledališče Kranj. Z njo je gostovalo tudi v KCLB na Goriškem vrtiljaku l. 2018.

Pravljico o Janezu, Špeli, Tinetu, Tonki in še drugih malčkih iz Male vasi, ki so se znašli nekega jutra brez svojih copat, ker jih zvečer niso pospravili in jim jih je zato odnesla muca Copatarica, je Katerina Citter razvijala zelo prikupno, s posebnimi poudarki na ključnih trenutkih pravljičinega dogajanja. Med pripovedjo, v kateri je s spreminjanjem tona in barve glasu  predstavljala različne protagoniste, se je večkrat obrnila na male poslušalce s kakšno pripombo ali vprašanjem, kako npr. sami ravnajo s svojimi copatki. Otroci so zelo lepo sodelovali in z zanimanjem spremljali zgodbo, ki jih je, skupaj z malimi protagonisti, popeljala v gozd do lične hišice, v kateri stanuje muca Copatarica, ki odnese vse nepospravljene copate, a jih tudi skrbno pokrpa in zašije. Bosim otrokom iz Male vasi je vrnila copatke oprane in zakrpane, objubila jim je tudi, da jim bo  sešila nove tople copatke, da jih ne bo zeblo, ko bo pozimi pritisnil mraz. Katerina Citter je otrokom priporočila, naj bodo redoljubni in naj zmeraj pospravljajo igrače in seveda copatke, da bi lepega jutra ne ostali brez njih kot otroci iz pravljice.

Lepi zgodbici z zelo razvidnim vzgojnim sporočilom je kot vselej sledila “mala” likovna delavnica. Iznajdljiva knjižničarka Breda Bertalanič, ki skrbi za ta posrečena srečanja najmlajših obiskovalcev knjižnice, je otrokom razdelila majhne papirnate copatke, ki so jih s flomastri pobarvali po svojem okusu in jih odnesli domov kot spomin na muco Copatarico. Kot vedno so si tudi izbrali zanimive, pisano ilustrirane otroške knjige, da bi jih doma prelistavali in se vživljali v pravljične vsebine, ki vselej odslikavajo delček resničnega sveta in pomagajo pri reševanju otroških majhnih težav in skrbi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme