Nenavadne, pisane, unikatne

Ob pogledu na muslimanske žene z zakritimi obrazi se me “zahodnjakinje” kar nekam skremžimo, prepričane o tem, da je to neki otipljiv znak kratenja svobode žensk in dokaz njihove podrejenosti. A ta strašljivi koronavirus covid-19, ki je tako neusmiljeno zarezal v ves človeški rod na tej ubogi, izčrpani Zemlji, nas je tako prizemljil, da moramo za svojo varnost še me, in seveda tudi moški, nositi take “nadležne nagobčnike”, ki nas sicer ščitijo, vsaj tako upamo, pred okužbo s tem virusom. S tako zastrtimi obrazi smo včasih skoraj vsi neprepoznavni in resnici na ljubo ne bog ve kako privlačni na pogled. Da bi bil videz lepši, so si modni oblikovalci začeli izmišljati vseh vrst zaščitnih mask, da bi bile le-te tudi nekakšen modni okras oz. dodatek. V svoji iznajdljivosti je, morda že pred njimi, predvsem zaradi nuje, začela šivati take lepe, prikupne maske tudi Snežica Černic, velika ljubiteljica gledališke umetnosti in zelo pozorna opazovalka dela znanih kostumografov in kostumografk. V domači števerjanski Dramski družini in v goriških, pa tudi drugih slovenskih in italijanskih ljubiteljskih gledaliških krogih jo dobro poznajo kot skrbno, natančno sooblikovalko raznovrstnih, zlasti komedijskih predstav marsikaterih gledaliških ljubiteljskih skupin. Svojo nalogo kostumografke opravlja vedno zelo resno in pikolovsko. Tudi iz že zavrženih kosov oblačil ali obrabljenih oblek ji uspe ukrojiti primeren kostum in ga uskladiti, po režiserjevih željah, z lasuljami, čevlji in rekviziti, da se vse čim bolje spaja s scenografijo in celotno predstavo.
Ko je bila tudi ona, kot vsi, prisiljena ostati doma, med štirimi stenami, sicer med slikovitimi briškimi griči, in ko ni bilo na razpolago mask za vse njene drage, ki so za delo ali po nujnih opravkih morali z doma, si je domislila, da bi jih kar sama začela šivati. In res se je, kot vedno, lotila dela z vso vnemo in ustvarjalnim zanosom. V svojem šivalnem kotičku je izbrskala odrezke raznih vrst blaga, tudi odrabljene šale, prtičke … Iz vsega tega so nastale svojevrstne, pisane, izvirne zaščitne maske, sešite iz treh ali več plasti blaga. Zunanji plasti sta navadno iz bombažnega blaga, pa tudi drugih tkanin raznolikih vzorcev, v notranjosti pa sta dve ali tri plasti posebnega materiala. Nekatere maske je okrasila z gumbi ali drugimi našitki, da so nastali pravi, lični šiviljski unikati. Z njimi je razveselila domače in prijatelje, ki niso vedeli, kje naj bi si priskrbeli zaščitne maske. Ti njeni izdelki so poromali celo v Nemčijo, v Berlin, kjer živi že nekaj let njen sin Matej, ki je tam solastnik dveh pekarn (prav v nedeljo, 17. maja 2020, je tudi on sodeloval v oddaji Vklop na slovenskem televizijskem programu deželne tretje mreže Rai).
Da je Snežica zelo iznajdljiva in da postanejo šivanke v njenih rokah kar čarobne, se bralci teh vrstic lahko prepričate že ob bežnem pogledu na njene šiviljske umetninice. Z njimi je znala vsaj malce oddaljiti temino misli na prežeči virus in olepšati videz delno zakritega obraza.

Piše Iva Koršič: Izpod spretnih prstov nastajajo izvirne zaščitne maske

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme