Nekorektni odnosi v slovenski politiki

V Sloveniji se dogajajo dogodki, ki za moderno, osveščeno in demokratično državo niso primerni in utemeljeni. Politiki v medsebojnem dialogu in polemikah uporabljajo laži, psovke, vodilni opozicijski voditelj pa je bil celo poimenovan kot “morski pes”. Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je deležen toliko kritik in obtožb o domnevnem vmešavanju v slovenske zadeve, ker naj bi finančno podpiral medije opozicijskega voditelja Janeza Janše, da bi to utegnilo celo poslabšati odnose med državama. Gre za odnose, dogodke in trditve v pričakovanju odločitve o tem, ali naj se politična kriza v Sloveniji odpravi z oblikovanjem nove koalicije ali pa bodo potrebne nove, predčasne parlamentarne volitve.
Predsednik SDS Janez Janša je sporočil, da je, kar zadeva vsebino programov, možno sestaviti novo večinsko vladno in politično koalicijo, ki bi jo sestavljali Slovenska demokratska stranka, Nova Slovenija, krščanski demokrati, Stranka modernega centra in Demokratska stranka upokojencev Slovenije, bolj znana s kratico Desus. Predsednik države Borut Pahor se bo predvidoma 24. oziroma 25. februarja še enkrat pogovoril z vodji poslanskih skupin strank, ki bi sestavljale novo vladno koalicijo, o tem, ali ima le-ta zagotovljeno zadostno podporo poslank in poslancev v državnem zboru. Iz urada državnega poglavarja ponavljajo mnenje Boruta Pahorja, da si Slovenija bodisi v tem mandatu ali po predčasnih volitvah zasluži vlado s prepričljivo večino v državnem zboru in s programom, v katerem bodo koalicijske stranke skupno oblikovale prednostne naloge. Če se bo predsednik države po omenjenem drugem krogu posvetovanj s predstavniki strank možne nove koalicije odločil, da parlamentu predlaga kandidata za novega premierja, bo moral svojo odločitev, v skladu z ustavo, sporočiti najpozneje do vključno 28. februarja.
V politiki pa se je v tem obdobju znova pojavila t. i. “globoka država”, ki deluje in odloča iz ozadja. Bila naj bi vzporedni in ilegalni režim odločanja v Sloveniji. Vplivni ljudje v “globoki državi” niso dobili mandata na volitvah, vendar imajo večjo moč kot izvoljeni predstavniki ljudstva. Uradni medijski predstavnik “globoke države” naj bi bil Grega Repovž, odgovorni urednik tednika Mladina. Pred kratkim je dejal, da poslanci v parlamentu ne morejo “postavljati” nove vlade, ker to lahko napravijo samo “botri iz ozadja”. Omrežje vplivnih posameznikov v združbi z imenom “globoka država” nima nobene politične odgovornosti, ima pa velikansko moč. V politiki in javnosti se domnevno zavedajo, da “globoka država” lahko bogato nagrajuje in tudi hudo kaznuje.

(…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / Še zelo nejasna politična slika po padcu Šarčeve vlade

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme