Negotov čas

Zadnji podatki o okužbah s koronavirusom pri nas kažejo, da je v naši deželi 14 ljudi okuženih, od teh ni nihče v bolnišnici, nihče ni v smrtni nevarnosti, vsi se zdravijo doma, kjer so v osami, kot to predvidevajo zdravniška navodila.
Deželni glavar Massimo Fedriga je v dogovoru z rimsko vlado v nedeljo zvečer odločil, da ostanejo tako šole kot univerze še ta teden zaprte, medtem ko so odprli cerkve, v katerih ta teden duhovniki lahko mašujejo in opravljajo tudi cerkvene pogrebe, čeprav je verouk še za ta teden odpovedan. Odprti so tudi gledališča in dvorane, kulturni domovi in ustanove, vsem pa še vedno priporočajo, naj se strogo držijo navodil o osebni higieni, kot tudi svetujejo vsem nam, naj se izogibamo prenatrpanih in zaprtih prostorov.
V Sloveniji so tudi uvedli preventivne ukrepe, do zdaj pa še niso potrdili nobene okužbe s koronavirusom, omejili pa so obiske v bolnišnico in pripravili vse potrebno za morebitne okužbe.
“Do 18. ure so pristojni opravili 255 testiranj, vsa pa so bila negativna”, je bilo v ponedeljek, 2. t. m., zapisano na spletnih straneh slovenske vlade.
“Vse pristojne institucije ves čas natančno spremljajo dogajanje in obveščajo javnost o preventivnih ukrepih. V pripravljenosti so tudi ukrepi za zajezitev širjenja okužb pri nas”, je še zapisano na spletnih straneh slovenske vlade.
V Italiji izvedenci poudarjajo, da je od začetka okuženja z virusom zbolelo 1835 ljudi, a jih je že 149 ozdravelo, umrlo pa je 52 ljudi. Zdravniki poudarjajo, da so umrli predvsem starejši in bolni ljudje, ki so najbolj podvrženi okužbam, vedno znova pa tudi poudarjajo, da je najbolj pomembna preventiva, osebna higiena, predvsem pa izogibanje zaprtim in prepolnim prostorom.
Gospodarstveniki poudarjajo, da je koronavirus povzročil že do zdaj veliko gospodarsko škodo, v ta namen si italijanska vlada prizadeva, da bi posameznim gospodarskim panogam pomagala. Na udaru je predvsem turizem, prav tako trpijo tudi letalski, železniški promet in nasploh trgovina, promet, da o gostinstvu niti ne govorimo.
Nismo in ne bomo širili nobene panike, držimo se navodil vlade in deželnih upravnih organov, ki so preventivne ukrepe sprejeli predvsem zato, da bi omejili število okužb. Preprosto povedano: nihče in nikjer niso pripravljeni na morebitno pandemijo, na okužbo velikanskega števila ljudi, zato tako ostri preventivni ukrepi, ki so doslej pokazali, da so učinkoviti, saj so okužbe s koronavirusom omejene.
Ljudje se vsi bojimo tistega, česar ne poznamo, po prvem strahu nastopi tesnoba, občutek brezizhodnosti in nemoči, ki nas vse po malem daje.
Pa vendar je treba zaupati zdravnikom, vsem tistim, ki so poklicani, da upravljajo z javnim življenjem; zdravniki nenehno opozarjajo, da za zdaj za koronavirus covid-19 ni zdravila, zato so najbolj učinkoviti preventivni ukrepi.
Koronavirus se je razširil po vsem svetu, skorajda ni več države, v kateri ne bi bilo obolelih, zato Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je nevarnost okužbe povsod velika, ni pa še to pandemija.
“Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) poroča, da so v zadnjih 24 urah zaznali devetkrat več novih okužb zunaj Kitajske kot na Kitajskem, kjer se je koronavirus pojavil. Virus so doslej zaznali v najmanj 60 državah sveta, v ponedeljek so odkrili prvi primer tudi v mestu New York”, je zapisala Slovenska tiskovna agencija v ponedeljek, 2. t. m., zvečer.
Novi koronavirus je doslej v svetu zahteval že več kot 3000 življenj.
Znani italijanski psihoanalitik, sociolog ter mislec Umberto Galimberti je pred dnevi zapisal: “Zdaj vemo, kako je biti kužni, spomnimo se tega, ko bo bolezen minila”! Galimberti opozarja, da smo iz začetnega velikega strahu prešli v skoraj normalno stanje, čeprav je tesnoba med nami še vedno prisotna, a vsem polaga na srce, naj razmislimo lastno življenje in svoje obnašanje, predvsem pa medsebojne odnose na vseh ravneh.
“In prav zato, ker zdaj vemo, kaj pomeni biti kužen, se v prihodnje obnašajmo tako, da nikogar ne bomo zmerjali s kužnim in s tujcem”! je napisal Galimberti.
Čisto drugačno, a prav tako pomembno pa je razmišljanje znanega italijanskega ekonomista in politika, nekdanjega ministra in esejista Giulia Tremontija, ki je za italijanski dnevnik Corriere della Sera pred dnevi v intervjuju povedal, da je pojav koronavirusa dodobra pretresel ves globalni svet, predvsem pa pokazal, kako ranljivi smo.
V pogovoru Tremonti razloži, kako hude posledice bodo za Kitajsko, a ne samo: “Posledice bodo hude, seveda za Kitajsko, a ne samo, za ves svet. Gre za velikanske spremembe v svetovnem merilu”.
Giulio Tremonti na vprašnje, ali lahko centralne banke rešijo to krizo, jasno pove, da “je prav financa tista, ki je kriva globalne krize, in zato ne more biti rešitev. Prepričan sem, da bi se morali vrniti k politiki. Morda z državnimi investicijami”.
Ko se je ozrl še na Italijo, je Tremonti dejal, da ima občutek, da gre za podobne zadeve, kot so se zgodile 8. septembra (leta 1943 je general Badoglio podpisal kapitulacijo, op. ur.), a je takoj nadaljeval, da sam ni pesimist, saj je po 8. septembru v Italiji nastopilo odporniško gibanje …
Vsekakor je italijanska vlada napovedala, da bo za reševanje najnujnejših težav, ki so nastopile zaradi koronavirusa namenila takoj 3,6 milijarde evrov, kot je tudi napovedala tesno sodelovanje z Evropsko unijo in sosednjimi državami v boju proti širitvi koronavirusa.

Piše Jurij Paljk: Koronavirus še ustrahuje

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme