Aktualno

Nedvomno čudovita!

Nedvomno čudovita!

SSG / Abonmajska sezona 2019/2020 v Gorici

V goriškem Trgovskem domu so v ponedeljek, 23. septembra 2019, v dopoldanskih urah predstavili novo abonmajsko sezono Slovenskega stalnega gledališča Trst za Gorico, ki se bo kot v tržaškem Kulturnem domu vila pod naslovom Nedvomno čudovita. Letos je v ospredju predstav ženska. Na tiskovni konferenci so o sezoni spregovorili Danijel Malalan, direktor in umetniški koordinator SSG, Igor Komel, predsednik goriškega Kulturnega doma, Franka Žgavec, predsednica Kulturnega centra Lojze Bratuž, in Fabrizio Oreti, odbornik za kulturo v goriški občinski upravi. V imenu SSO in SKGZ za Goriško sta najboljše želje za uspeh sezone izrekla Julijan Čavdek in Marino Marsič. Kot je že v navadi, se bodo predstave v Gorici zvrstile v obeh kulturnih hramih, Kulturnem centru Lojze Bratuž in Kulturnem domu.
Goriški abonma je nastal, kot že vrsto let, v sodelovanju s Kulturnim domom in Kulturnim centrom Lojze Bratuž. Obsegal bo sedem predstav, pet v produkciji SSG, muzikal, predstavo v SNG Nova Gorica in še dva glasbena dogodka, ki ga bosta, kot je v navadi v zadnjih letih, ponudila abonentom oba goriška kulturna domova. Sezona v Gorici se bo začela 22. oktobra v gledališču Verdi v sodelovanju z občino Gorica in Glasbeno matico. Na odru bo zaživel muzikal Briljantina, v izvedbi ekipe Prospot. 11. novembra bo v KCLB uradna premiera (kot je poudaril Malalan želi gledališče vsako leto imeti eno premierno uprizoritev v Gorici) praizvedbe dela Saše Pavček Na valovih, ki jo režira Alen Jelen in ima za protagonistko žensko. To vlogo igra Barbara Cerar, nekdanja članica SSG, zdaj SNG Drama Ljubljana. Predstava se dogaja v radijskem studiu, kjer novinar gosti slavno operno pevko. Humoren in provokativen pogovor odpira vprašanja o odgovornosti umetnika v današnjem svetu vojn, nasilja, ksenofobije in nacionalizma. Uprizoritev je sad sodelovanja SSG s Cankarjevim domom in ŠKUC gledališčem. Besedilo je nastalo na podlagi radijske igre Arija, ki je leta 2007 prejela nagrado UNESCO – Mir in prijateljstvo med narodi.
Tudi goriški abonenti bodo lahko uživali ob klasični Goldonijevi komediji Krčmarica Mirandolina, ki bo v režiji Katje Pegan na sporedu 9. decembra v Kulturnem domu. Pohlep, denar, prevare, laži, kraja in razprodaja vrednot so žal stalnice tudi v naši razčlovečeni družbi. Zato je Mirandolina (odigrala jo bo Nikla Petruška Panizon), ki se bori tudi za osnovno človeško dostojanstvo, še kako aktualna. 13. januarja 2020 bo za abonente poseben gledališki dogodek: v okviru čezmejnega sodelovanja s Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica si bodo abonenti v SNG Nova Gorica ogledali uprizoritev Baron Münchhausen Grigorija Grigorina v režiji Yulie Rochina. Razumevajoča mati je ena od protagonistk predstave Samo konec sveta, ki bo na sporedu 17. februarja 2020 v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Režiral jo bo Vladimir Jurc, prvak SSG, ob svoji 70-letnici. Komorna drama francoskega avtorja Jean-Luca Lagarceja govori o posledicah nezmožnosti komunikacije v družinskem krogu.
Dne 23. marca 2020 se bodo goriški gledalci nasmejali, a tudi zamislili ob dvojezični predstavi Zois_it.si – Globalni razsvetljenci, katere sooblikovalci so Sabrina Morena, Martin Lissiach in Danijel Malalan. V njej so poudarjene teme sožitja v medkulturnem prostoru, tudi s humorističnim obravnavanjem lokalne zgodovine. Protagonist je veliki razsvetljenec Žiga Zois. Predstava je ob 200-letnici Zoisove smrti (pa tudi Valentina Vodnika) nastala v sodelovanju z ZSKD in Zadrugo Bonawentura / Gledališče Miela. Letošnja ponudba predstav v produkciji SSG se bo sklenila 20. aprila 2020 z dramo Čudovita. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji
IK

28.09.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!