Nedopustno dogajanje v goriškem občinskem svetu

Odločen protest stranke Slovenska skupnost

Stranka Slovenska skupnost odločno protestira zaradi odločitev, ki so na včerajšnjem zasedanju goriškega občinskega sveta prekinile in razvrednotile obeležitev dneva slovenske kulture. Slovenska kultura je od same ustanovitve mesta prisotna v zgodovini Gorice. Je njen nenadomestni del in temelj goriške identitete. Tega bi se morali vsi zavedati, ne glede na politično opcijo, h kateri pripadajo. Občinski svetniki pa bi morali dajati zgled v spoštovanju in vrednotenju različnih kultur, ki tvorijo goriško identiteto.

Nerazumljivo je obnašanje nekaterih občinskih svetnikov, ki še vedno vztrajajo na nestrpnih stališčih do Slovencev, pa čeprav skušajo ta stališča prikrivati s proceduralnimi razlogi. V obdobju, ko se Nova Gorica in Gorica pripravljata, da v letu 2025 postaneta evropski prestolnici kulture, bi morali posegi za obeležitvi osrednjega slovenskega kulturnega praznika sprožati pozitivna čustva in tudi aplavz.

Verjamemo, da se bo od takih izoliranih obnašanj v desno-sredniski večini goriškega občinskega sveto znal distancirati v prvi vrsti župan Rodolfo Ziberna. SSk pa izreka priznanje tako svetniku Davidu Peterinu kot svetnici Marilki Koršič, da sta svojim kolegom izpostavila pomen, ki ga za Slovence ima kultura.

Pokrajinsko tajništvo SSk za Goriško

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme