Nedeljske glasbene matineje v SSG

BALKANSKI BOŽIČ

18. decembra, ob 11.00 v SSG

Glasbene matineje bodo od 18. decembra, ponovno privabile ljubitelje komorne glasbe v foaje balkona Slovenskega stalnega gledališča. Nedeljska srečanja Glasbene matice so nastala pred leti kot poskusni projekt, ki ga je od prve izvedbe nagradil zelo dober odziv publike. Letošnja, osma izvedba matinej potrjuje uspeh pobude, ki je že priljubljena tradicija.

Začetek v prazničnem času je navdihnil goste prve matineje za nenavadno božično voščilo. V nedeljo ob 11.00 bo na sporedu namreč Balkanski Božič. Program upošteva božično glasbeno izročilo v Sloveniji, Srbiji in Hrvaški od renesanse do danes in se predstavlja kot popotovanje v iskanju izvora ljudskih pesmi in tekstopiscev krščanskih in pravoslavnih balkanskih ljudstev. Izbrane skladbe bodo prvič zazvenele v priredbi za harmoniko.

Protagonista tega srečanja bosta Aleksander Ipavec, ki je znan po svojih eklektičnih glasbenih usmeritvah in priznani slovenski tenorist Vladimir Čadež, bivši član Slovenskega okteta in dobitnik mednarodnih nagrad za umetniške dosežke. Poseben gost koncerta bo pakistanski pesnik Farhan Shabbir.

Umetniški vodja matinej Črtomir Šiškovič si je za letošnji cikel zamislil tri matineje. Po božičnem srečanju bo naslednja matineja na sporedu 19. februarja s kvartetom, ki ga sestavljajo violončelisti simfoničnega orkestra RTV Igor Mitrović, Milan Hudnik, Jaka Trilar in Tanja Babnik. Koncert se bo začel in končal z mojstrom argentinskega tanga Astorjem Piazzollo, a bo vseboval tudi priredbo Bachove suite izpod peresa poljskega violončelista Kazimierza Wiłkomirskega.

Zadnja matineja bo 26. marca predstavila recital uveljavljene harfistke Anne Loro, ki bo potovanje skozi zgodovino harfe, v različnih dobah in stilih.

Blagajna SSG bo odprta uro pred vsakim koncertom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme