Nedelja v SSG – Moderne Nô drame

Fotografije: Luca Quaia

MODERNE NÔ DRAME (KINDAI NOGAKU-SHU)

Yukio Mishima

režiserka: Mateja Koležnik

NEDELJA, 21. FEBRUARJA OD 18.00

POVEZAVA: https://www.youtube.com/watch?v=RIJkWzPkg6E&feature=youtu.be

Nedelja 21. februarja bo imela eksotični predznak z novim spletnim dogodkom Slovenskega stalnega gledališča. Od 18. ure dalje (in v naslednjih 48 urah) bo na sporedu namreč predstava Moderne Nô drame Yukia Mishime. S to nenavadno uprizoritvijo je režiserka Mateja Koležnik prejela leta 2014 nagrado za najboljšo režijo na festivalu Borštnikovo srečanje. Produkcija SSG je na tem festivalu prejela tudi nagrado za dramaturgijo (Goran Ferčec), za vizualno in zvočno podobo. Poleg tega je bila predstava nagrajena z mednarodno nagrado Uchimura za najboljšo uprizoritev dramskega dela japonskega avtorja.

Nô igre so umetniška oblika, ki pripada veliki tradiciji klasičnega japonskega gledališča in jih v kanonizirani maniri uprizarjajo še vedno. Yukio Mishima, kontroverzni japonski avtor druge polovice 20. stoletja, je nekatere izmed teh iger leta 1956 prestavil v sodobno gledališče; pri tem mu je uspelo ohraniti njihov izvirni notranji duh, obenem pa jim je podelil toliko svežega življenja, da zvenijo moderno in neposredno, kot bi bile zasnovane danes. Tako so zmogle preseči zasidranost v Japonsko in se naseliti tudi na svetovnih odrih.

V seriji kratkih dramskih tekstov je Mishima prevzel teme in like nô gledališča in jih je postavil v sodobna okolja, ki bi lahko bila prepoznavna tudi za zahodno občinstvo. Njegov opus in slog zaznamuje namreč mešanica elementov modernih in tradicionalnih estetik, ki presega meje različnih kultur. Mishimo sta fascinirala tako klasična Evropa kot moderna Amerika, v primeru nô dram pa postane posebno izrazita povezava med skoraj mitično razsežnostjo japonske starodavne kulture in modernim načinom izražanja ter uprizarjanja določenih situacij, ki so močno zaznamovane s simboliko.

Znamenita francoska pisateljica Marguerite Yourcenar je 1985 objavila francoski prevod Mishimovih nô dram, po katerem je Marija Javoršek poskrbela slovensko različico. V predstavi igrajo Nikla Petruška Panizon, Lara Komar, Luka Cimprič, Romeo Grebenšek in Primož Forte.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme