“Ne poznam okrutnosti ali milosti, samo svoj načrt izvajam”

Piše: LUPA

Trst / Koncert skupine Laibach

“Nasvidenje v peklu.” Tako je dejal heretik Hasan ibn Saba, vodja asasinov, glavni lik svetovno znanega slovenskega romana Alamut tržaškega pisatelja Vladimirja Bartola. Te besede so tudi oznanile konec monumentalne simfonične opere Alamut skupine Laibach, ki je v nedeljo, 15. 10., zapolnila gledališče Rossetti v Trstu.

Simfonično delo je Laibach ustvaril z angleško neprofitno organizacijo a/political in s pomočjo drugih tujih in domačih sodelavcev. Laibachov Luka Jamnik je spisal večino notnega zapisa, k celoti pa sta prispevala tudi iranska skladatelja Idin Samimi Mofakham in Nima Atrkar Rowshan. Na odru so pod taktirko iranskega dirigenta Navida Goharija Simfonični orkester RTV Slovenije, teheranska zborovska skupina Human-Voice Ensemble, vokalna skupina Gallina, orglar Otto Lechner, harmonikarski orkester AccordiOna in navsezadnje Laibach ustvarili enkratno in nepozabno avdiovizualno doživetje.

Opera je bila sestavljena iz devetih stavkov, v katerih so bili strnjeni motivi in tematike Bartolovega romana, ne pa sama zgodba. Radikalne politične in religiozne ideje, nihilizem in cinizem v besedah samooklicanega preroka Hasana ibn Sabe so se na odru preslikali v zvočno podobo, ki ji ni para. Z dualnostjo eteričnih ambientalnih in minimalističnih iranskih harmonij in industrijskih zvočnih zidov so nastopajoči soustvarili svet sanj in vojne, raja in pekla. Sonično sporočilo je postalo še bolj očitno s pomočjo vizualnih projekcij, ki so z abstraktnimi in celo preveč konkretnimi, skorajda krutimi slikami dopolnile celoto. Poslušalec/gledalec se je tako v hipu iz udobja orientalskih zvokov predramil in se znašel v kruti stvarnosti vojne. Ustvarjalci so na odru še enkrat pokazali, da je zgodba, ki se izvorno odvija v 11. stoletju v Perziji, še vedno aktualna.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme