Ne odtegujmo roke bližnjemu!

Izjava Konzulte laiških združenj Tržaške škofije

Objavljamo izjavo, namenjeno javnosti, ki jo je v zvezi s situacijo migrantov na t. i. “balkanski poti” na svoji seji dne 9. februarja 2021 sprejela Konzulta laiških združenj Tržaške škofije in nam jo je posredoval njen podpredsednik Tomaž Simčič.

Pripadniki različnih krajevnih in mednarodnih katoliških organizacij, ki so včlanjene v Konzulto laiških združenj Tržaške škofije, smo se v tem času poglobili v encikliko papeža Frančiška Fratelli tutti – Vsi bratje. Danes smo se zaustavili pri njegovem vprašanju v zvezi s priliko o dobrem Samarijanu (Lk 10, 25-37): “S kom se istovetiš?” piše papež Frančišek. “To vprašanje je trdo, neposredno, odločilno. Komu od teh si podoben?” Vprašajmo se torej: sem podoben tistim, ki so videli človeka napol mrtvega in šli dalje? Ali sem podoben tujcu, popotnemu Samarijanu, ki se mu je ubogi človek zasmilil?

Ne moremo torej spregledati, kako so v Bosni, sredi ostrega mraza, mnogi ubogi ljudje blokirani in izpostavljeni brezbrižnosti, večkrat pa tudi nedopovedljivemu maltretiranju. Pekel migrantov trka na vrata Evrope in Evropa je podobna ledenemu, negibnemu velikanu. Evropa, ki “vidi in gre dalje”, je nesprejemljiv škandal. Posebno nas skrbi veliko število mladoletnih brez spremstva. O njih je med Angelovim češčenjem v nedeljo, 7. februarja, spregovoril papež Frančišek: “Apeliram na javnost v korist mladoletnih brez spremstva. Veliko jih je! Med temi, ki morajo iz različnih razlogov zapustiti svojo domovino, je vedno na desetine otrok in mladostnikov brez družine, ki so izpostavljeni številnim nevarnostim. V teh dneh so mi predočili dramatični položaj tistih, ki so na t. i. “balkanski poti”. Ampak isto se dogaja tudi na drugih “poteh”. Tem krhkim in nezaščitenim bitjem priskrbimo primerno oskrbo ter humanitarne koridorje.”

Naša identiteta je obmejna, želimo obrniti naše srce in našo pozornost k temu, kar se dogaja nedaleč od naše meje. Obračamo se na brate in sestre kristjane tistih držav in nanje apeliramo, naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, da v  središču medijske pozornosti ne ostane kruta in zavajajoča manjšina, ampak da pride do izraza srce Božjega ljudstva, ki je zvesto evangeljskemu sporočilu in ki ne more mimo ljubezni in sočutja. Apeliramo na institucije, naj bodo budne. Naj epidemija covida-19 ne bo maska, za katero se skrivamo, ampak naj bo nasprotno še en razlog več, da priskočimo na pomoč družinam, ženskam, otrokom, mladim, starejšim in bolnim, ki v Evropi iščejo možnosti za svoje življenje, pa tudi da jim uspemo zagotoviti stvarno možnost družbene integracije. Še enkrat želimo poudariti, da so migranti ljudje, da imajo neodtujljivo pravico do dostojnega življenja in do psihofizične integritete, do tega, da ne živijo stlačeni v zasilnih taboriščih. Tržaška Cerkev si preko svojih ustanov in združenj že zelo prizadeva, da bi pomagala migrantom in mladoletnim.

Na koncu prosimo vse poštene ljudi, naj ne odtegujejo svoje roke tistim, ki prosijo za prijateljsko bližino.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme