Aktualno

“Ne gre samo za migrante!”

“Ne gre samo za migrante!”

Papež danes, v nedeljo, 28. septembra, med sveto mašo: "Današnji svet do izključenih postaja vse bolj elitističen in krut!"

Papež Frančišek je danes dopoldan na Trgu sv. Petra daroval sveto mašo ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev.

Med drugim je dejal: “V Drugi Mojzesovi knjigi Gospod opominja ljudstvo, naj na noben način ne zatira vdov in sirot, saj on usliši njihovo vpitje (prim. 22,23). Isto opozorilo se dvakrat ponovi v Peti Mojzesovi knjigi (prim. 24,17; 27,19), s tem, da so med zaščitene kategorije dodani tujci. In razlog za tovrstno svarilo je jasno razložen v isti knjigi: Izraelov Bog je Tisti, »ki pomaga do pravice siroti in vdovi, ljubi tujca in mu daje kruh in obleko« (10,18). Ta ljubeča skrb do tistih, ki so manj privilegirani, je predstavljena kot lastnost, ki je značilna za Izraelovega Boga in je tudi zahteva, kot moralna dolžnost vseh tistih, ki hočejo pripadati njegovemu ljudstvu. To je razlog za to, da moramo biti posebej pozorni do tujcev, kot tudi do vdov, sirot in vseh tistih, ki so v našem času zavrženi. V poslanici za letošnji 105. svetovni dan migrantov in beguncev se kot odpev ponavlja naslednja tema: »Ne gre le za migrante«. In res je: ne gre samo za tujce, gre za vse tiste, ki živijo na bivanjskih periferijah, ki so, skupaj z migranti in begunci, žrtve kulture odmetavanja. Gospod nam naroča, naj v odnosu do njih udejanjamo dejavno ljubezen; naroča nam, naj ponovno vzpostavimo njihovo človečnost, skupaj z našo, ne da bi kogarkoli izključili, ne da bi kogarkoli pustili zunaj.

Vendar pa nam Gospod, skupaj s prakticiranjem dejavne ljubezni, naroča, naj razmislimo o krivicah, ki povzročajo izključevanje, posebej o privilegijih peščice, ki jim gre zato, da se jih ohranja, a v škodo mnogih. »Današnji svet do izključenih postaja vse bolj elitističen in krut. Boleča resnica je, da postaja svet vsak dan bolj elitističen, bolj krut z izključenimi. V državah v razvoju se še naprej izčrpavajo najboljši naravni in človeški viri v korist nekaterih privilegiranih trgov. Vojne prizadenejo le nekatere regije sveta, orožje zanje pa izdelujejo in prodajajo v drugih regijah, ki niso pripravljene nuditi zatočišča beguncem, ki so posledica teh spopadov. Ceno vedno plačujejo majhni, revni, najranljivejši, ki jim ne dovolimo, da bi sedeli za mizo in se jim od gostije pusti le “drobtine”« (Poslanica za 105. svetovni dan migrantov in beguncev)…..

….Vendar pa kot kristjani ne moremo biti ravnodušni do drame starih in novih revščin, najtemnejših samot, zaničevanja in diskriminacije tistega, ki ne pripada »naši« skupini. Ne moremo ostati neobčutljivi, z omrtvičenim srcem, pred bedo tolikih nedolžnih. Ne moremo, da ne bi jokali. Ne moremo, da ne bi odreagirali. Prosimo Gospoda za milost jokanja, za tisti jok, ki spreobrne srce vseh teh grehov.”

29.09.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!