Nazaj v planinski raj

Piše: Katarina Visintin

Doberdob Večer z dr. Rafkom Dolharjem

Večer, ki nosi v sebi globoko življenjsko sporočilo – zmes ljubezni in spoštovanja do gorskega sveta. Tako je Kristjan Lavrenčič, predsednik društva Hrast, opisal slavnostni večer, posvečen dr. Rafku Dolharju ob njegovem 90. življenjskem jubileju. Na travnatem dvorišču pri župnijski dvorani v Doberdobu je društvo v sredo, 5. julija, priredilo res prijeten dogodek s prepletom spominov, misli, poezij, odlomkov in glasbe.

Gost večera je torej bil dr. Rafko Dolhar, zdravnik, univerzitetni profesor, avtor več pohodniških vodnikov, kulturnik, politični delavec, vsestranska osebnost z veliko in globoko ljubeznijo do gorskega sveta. Pogovor, ki ga je vodil Cristian Visintin, je bil pravi ekskurz prek Dolharjevega odraščanja na Trbižu v Kanalski dolini vse do študijskih let v Trstu in Padovi ter odraslih let, zdravniškega poklica, javnega dela in udejstvovanja, pisanja in seveda gorništva. 

Že pri dvanajstih letih se je tok Dolharjevega življenja do temeljev spremenil, kajti oče ga je poslal študirat na slovensko gimnazijo in dalje na licej v Trst. Seveda je bila odselitev iz domačega kraja težka, a je avtor očetu Alojzu še danes neizmerno hvaležen. Študij je nato zaključil v Padovi na univerzi za medicino.

Iz Dolharjevih besed se ne da prezreti velike navezanosti na očeta Alojza. Z njim je namreč spoznal gorski svet in se ga naučil brezkompromisno občudovati, začenši z domačimi Julijci. Z opisi izletov v gore, ki so bili prava domača naloga, je oče sina približal slovenščini in hkrati goram. Vse zapise avtor hrani še danes. Kljub zelo aktivnemu službenemu življenju pa si je Dolhar vedno priboril čas za obiske gora. Razkril je, kako je skozi celo kariero sledil pravilu 3 x 8. Vsak dan je tako osem ur posvetil delu, drugih osem spanju, preostalih osem pa družini in osebnim zanimanjem. Priznal je, da so se ure večkrat med sabo pomešale.

Dalje je bil govor tudi o dojemanju slovenstva med Slovenci v Kanalski dolini, Reziji, Benečiji, na Goriškem in Tržaškem. O tem je Dolhar tako povedal: “Veliko je razlik. Razlike so v tem, da je eno govoriti o ljudeh, ki govorijo slovensko, drugo pa je govoriti o ljudeh, ki se čutijo Slovenci.” Izpostavil je tudi problem izginevanja narečij in uporabe manjšinskih jezikov. Žal se po manjših vasicah manjša tudi število zavednih Slovencev.

Srečanje je glasbeno obogatil MePZ Hrast pod vodstvom Hilarija Lavrenčiča. Za posebno pomenljiv večer je zbor pripravil izbor pesmi, vezanih na gorski svet.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme