Naturopatski nasveti (7)

Kaj naturopatija je, s čim se ukvarja in do kod sežejo njene meje delovanja?
Naturopat ni zdravnik, zato ne postavlja diagnoz in ne zdravi. Naturopat krepi fiziološke sposobnosti organizma do najvišje možne ravni. To pomeni, da krepi telo, da bo močnejše za obrambo proti bolezni, pa naj bo ta še tako huda. Na krepkem telesu vsaka terapija bolje zaleže oziroma zdravilo bolje učinkuje.
Naturopati v Italiji imamo svoj naturopatski deontološki kodeks (160 strani), ki nas omejuje, usmerja in nam veleva, kaj lahko počnemo in česa ne smemo. Deontološki kodeks določa dolžnosti in odgovornosti, ki jih mora naturopat upoštevati. Naturopatski kodeks je pravno in moralno vodilo naturopata. Naturopat, ki pravil kodeksa ne upošteva, je izključen iz združenja. Dejstvo, da imamo kodeks, priča o tem, da je stroka resno zastavljena, da imamo zakone, ki ščitijo nas in tudi stranko. S točno določenimi omejitvami se človek močno zaveda svojih meja delovanja, kar ga dela močnejšega in popolnejšega, saj energije ne izgublja v nepotrebnih stvareh.
Tri poglavitna naturopatska načela so spodbujati, vzdrževati in izboljšati zdravstveno stanje posameznika.
Naturopatski pregled zajema bioenergetske metode raziskovanja telesa, kot so iridologija, morfo-psihologija, bioenergetika, refleksologija in kinesologija. Vsak pregled se navadno začne s pogovorom in pregledom očesa z iridoskopom. Med pregledom naturopat določi tudi morfološko pripadnost posameznika kostitucionalnim tipom po tradicionalni kitajski medicini. Poglavitna naloga naturopata je pa ta, da uči posameznika kako popraviti življenjski stil, npr. kako se oblačiti, kako se prehranjevati itd.
Glavno načelo naturopatskega kodeksa je prav to, da začrta status naturopata, kot izvedenca na področju krepitve homeostaze organizma, harmonije telesa, kjer obravnava človeka v svoji celoti.
Discipline, s katerimi se naturopat ukvarja, so bio-naravne in skrbijo, da utrdijo blagostanje posameznika. Tehnike so individualne, različne od posameznika do posameznika, ker upoštevajo tudi socialno okolje posameznika, njegovo družinsko okolje in izobrazbo.
Čar naturopatije je v tem, da obravnava posameznika kot celoto. Išče in najde vzroke bolezenskega stanja, saj se bolezen velikokrat kaže na enem predelu telesa, vzrok njenega nastanka pa je čisto drugje. Po odpravi dejanskih vzrokov bolezni smo resnično zdravi. Za ta cilj si mora posameznik osebno prizadevati tako, da se pravilno prehranjuje, izvaja določene vaje itd. Mora “zavihati rokave”, skratka si priboriti zdravje, kar ni tako enostavno ali samoumevno, kot si ljudje prevečkrat mislimo.

Erika Brajnik

www.saeka.si

Pravni red v naturopatiji

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme