Naturopatski nasveti (5)

V starostnem obdobju je vitalne energije zelo malo. Zelo pogosto se tudi zgodi, da je prisotno kronično bolezensko stanje. Akutno bolezensko stanje je načeloma dobro, saj ima takrat telo še dovolj energije za odvajanje toksinov iz telesa. Primeri akutnih bolezenskih stanj so visoka vročina, herpes, hemoroidi, ekcem itd. Ko telo izgubi na vitalni energiji, torej na svoji moči, nastopi kronično stanje. Takrat ni več moči za borbo, telo se torej bori zgolj za samo preživetje. Primeri kroničnih bolezenskih stanj so vsa kronična bolezenska obolenja, bronhitis, artroza, diabetes idr.
Rešitev se skriva v preventivnem delovanju, in sicer tako, da okrepimo telo še v obdobju akutnega stanja. To lahko storimo s pravilno prehrano, primernim stilom življenja, določenimi telesnimi vadbami, ki npr. krepijo pljuča. Po tradicionalni kitajski medicini vemo, da vsak dan pridobivamo energijo s hrano in z dihanjem, torej tudi s telesno vadbo, zato je pomembno, da vsak dan z določenimi vajami aktiviramo meridijan pljuč. Skozi pljuča, ki so poleg kože najbolj raztegljiv organ telesa, saj se prsni koš lahko z redno vadbo zelo veliko poveča, nabiramo in pridobivamo telesno energijo. Zato je vredno vsako jutro krepiti biopotencial zgornjega dela trupa.
Poleg teh dveh virov pridobivanja energije poznamo še eno vrsto energije, in sicer tisto, ki smo jo dobili ob rojstvu. To energijo smo podedovali in ima svoj sedež v ledvenem delu, zato so po tradicionalni kitajski medicini najpomembnejši organ telesa prav ledvice. Seveda je odvisno, s koliko energije pokukamo na svet in kako bomo z njo skozi življenje upravljali. Obstajajo ljudje, ki celo življenje z energijo upravljajo varčno (ko jih zebe, se oblečejo, ne zanemarjajo potrebe po počitku itd). So pa ljudje, ki radi zapravljajo energijo, in taki praviloma umrejo mladi, saj, ko enkrat energijo zapravimo, je konec.
Iz povedanega je razvidno, kako pomembna je preventiva, kako pomembno je zavedanje, kje (oziroma kateri organ) je naša šibka točka, kako ga lahko krepimo, da ne izgubljamo energije po nepotrebnem.
Naj vam navedem nekaj primerov: dojenček mora imeti vedno topla stopala, sicer izgublja energijo ledvic, posledično se ne bo pravilno razvijal, ker bo po nepotrebnem trošil energijo. Le-to lahko preprečimo tako, da otroka pravilno oblečemo in mu nadenemo volnene nogavice, saj ima volna veliko grelno moč.
Občutek mrazu v kolenih pri starejših ljudeh je znak uhajanja energije ledvic; v tem primeru je treba okrepiti ledvice z ustreznimi zelišči in urediti prehrano.
Vsaka stvar ima svoje nasprotje in vsak ekstrem škodi, tako kot je hlad ekstrem, ki škodi, je tudi toplota škodljiva, saj škodi tudi zastajanje energije po telesu. Primer tega pojava je človek, ki čez poletje težko prenaša vročino, težko diha, je rdeč in zasopel, noge mu zatekajo, predvsem leva, kar je tipičen primer zastajanja energije srca.
Pri zastajanju energije jeter je človek nepotrpežljiv, živčen, ljubosumen, boli ga križ, ima hernijo, težave z očmi, mastne lase, je telesno zakisan, brez miru in veselja. Taki ljudje hudo trpijo in se življenja ne znajo veseliti.
V naslednjih člankih bom opisala tipe ljudi po tradicionalni kitajski medicini in težave, ki jih zastajanje energije lahko povzroči.

Erika Brajnik

www.saeka.si

Starost

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme