Naturopatski nasveti (377)

Piše: Erika Brajnik

Hemoroidi v naturopatiji

Kako pravilno izvajamo presličino kopel

100 g preslice damo v 3 litre mrzle vode in pustimo stati čez noč. Naslednji dan pristavimo k ognju in pustimo vreti 30 minut, da se zelišče čisto iztroši in odda vse od sebe.

Potem precedimo, zelišče ostane v situ in rjava voda gre v kad. Nato dolijemo vroče vode do prsi. Voda mora biti tako vroča, da moramo vanjo vstopati počasi, ker peče! Usedemo se v kopel, voda nam mora segati do prsi, v kopeli je namreč treba imeti tudi nadledvično žlezo.

V presličini kopeli sedimo 20 minut. Pomembno je, da izzovemo potenje, saj gredo toksini iz telesa prav s potenjem. Zato je smiselno, da v kopel vstopimo že napojeni z vodo in da tudi med kopeljo veliko pijemo. Ventili telesa prej ali slej popustijo in telo se prične potiti.

Preslica je zdravilna in že sama izzove dolgotrajno potenje. Najprej se začne potiti del telesa, ki je izven vode, torej glava. Če se po 20 minutah še potimo, se dvignemo iz kadi, se ne obrišemo, ampak se zavijemo v kopalni plašč in gremo v posteljo. Se močno pokrijemo, vzamemo s seboj vodo in se potimo, dokler iz telesa teče znoj. Lahko se zgodi, da telo spusti toliko toksinov, da potenje traja tudi 2 ali 3 ure. Takrat preznojimo blazino, rjuhe, kopalni plašč in celo “jogi”.

Pozor! Presličino kopel odsvetujejo tistim, ki imajo izrazito poudarjene krčne žile, in tistim, ki imajo velike težave s srcem in povišanim krvnim tlakom.

/ dalje

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (371)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (377)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (389)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (376)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme