Naturopatski nasveti (290)

40 % ljudi se je v karanteni zredilo. Tako navajajo statistike za Italijo. Bili smo zaprti med 4 stenami hiše mesec in pol. Nekaterim je bilo hudo, neizmerno hudo, kot da bi bili v zaporu, no, saj smo bili. Veliko znanstvenih raziskav navaja, da je debelost dobesedno bolezen. Poglejmo, recimo, diabetes tipa 2, to je bolezen, vezana na debelost. Mnogo študij navaja, kako je debelost tesno povezana s kroničnim vnetjem v telesu. Kronično vnetje v telesu je prisotno tudi pri revmi, fibromilagiji idr. Da ne govorimo o tem, kako debelost škodi in obremenjuje srce, ožilje, sklepe in ledvice. Skratka, ko smo predebeli, je naše telo bolno, šibko, manj reaktivno in veliko bolj dovzetno za obolenje, tudi virusno. Na močno telo se nič ne prime, na šibko telo pa se prime vse!
Potrebno je vedeti, da sedeči stil življenja ni nekaj normalnega, ampak je vzrok velike večine bolezni.
Ko kupimo novo televizijo ali naslanjač, bi moralo na njiju pisati: Pozor, pretirana uporaba povzroča smrt!
WHO (svetovna zdravstvena organizacija) meni, da sedeči stil življenja letno povzroči 2.000.000 smrti na svetovni ravni in je odgovoren za 10-16 % diabetesa, raka debelega črevesja in raka na prsih, in je kriv za 22 % vseh srčnih infarktov na svetu.
V Evropi je sedeči način življenja vzrok za: 6 % infarktov, 8 % diabetesa tipa 2.
70 % odraslih Evropejcev ne dosega normalnih pogojev minimalne stopnje aktivnosti, ki zagotavlja zdravje!
Šport je fizična aktivnost, ki predpostavlja tekmovalnost z nečim drugim. Antagonizem je pri športu ključen motivator posameznika. Cilj je izboljšanje fizičnega stanja posameznika. To je prvi korak.
Drugi korak pa mora postati navada, da se določene fizične aktivnosti priučimo. To ni delo ali obveza, pač pa dobra navada, kot je umivanje zob.
Na evropski ravni je smrtnost na 712.000.000 prebivalcev zaradi sedečega stila življenja ocenjena na približno 500.000 smrti letno.
Strošek napačnega, sedečega stila življenja v Evropi znaša 80,4 milijarde evrov letno in je neposredno povezan z boleznimi, kot so (diabetes, infarkt, rak na debelem črevesju in dojki).
Vsekakor moderni stil življenja predpostavlja pretirano sedenje.
Med leti 1994 in 2014 je odstotek delavcev, ki imajo sedeče delo, narastel s 55 % na 67 %, kar pomeni, da 2/3 aktivnih prebivalcev opravlja sedeče delo.

Piše: Erika Brajnik / Poglejmo naprej (1)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (283)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (307)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (282)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (303)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme