Naturopatski nasveti (286)

Živila, ki krepijo pljuča: kokošja juha, breskev, pekoča hrana, lipov čaj, hren.
Primer jedilnika:
zajtrk od 5. do 9. ure: ob 7. uri: 1x popečen pirin kruh, maslo gi, kostanjeva marmelada, kava z ingverjem, polnozrnati piškoti; ob 8. uri: 1 jajce
malica ob 10.30: jabolko, breskev
kosilo ob 13.00: kokošja juha, riž s puranom, radič, fižol in bučno olje
malica ob 15.30: čičerika s hrenom
večerja ob 18.00: kokošja juha (naj bo čim bolj vroča)
Obstaja pljučni tip človeka? Po TKM že. Kako se nam kaže pljučni tip človeka?
Pljučni tip ima svetlo kožo, lepo in gladko kot porcelan, lahko je tudi rdečelas ali pegast. Ima vedno smrkav nos, široka ramena, ozke boke, je srednje visoke postave. Obožuje belo barvo.
Ko so pljuča v deficitu, je tak človek pesimističen, črnogled, kritičen in skeptičen. Sam sebi pravi, da je realist, v resnici pa je velik pesimist. Če so pljuča močna, uravnajo ta pesimizem in mu okrepijo optimističen vidik na določene stvari. Na primer: pesimističen tip človeka bo slišal po radiu, da napovedujejo dež, zato bo vzel dežnik s seboj v službo, čeprav bo zunaj sonce (“Saj so vendar napovedali dež! ”). Ko se bo v njem krepil optimistični del, bo dežnik pustil doma, saj si bo rekel: “Joj, poglej kakšno sonce, danes pa res ne more deževati”!
Ko so pljuča v deficitu, postane pljučni tip hladen in ciničen. Ne bo objel sočloveka, do ljudi bo vedno držal določeno varnostno razdaljo, ne bo izkazoval ljubezni, veselja, radosti ali prijaznosti. Deficit pljuč je tesno povezan s sposobnostjo komunikacije in izražanja čustev. Ko so pljuča v deficitu, človek ne oddaja toplih čustev, ampak bo hladen kot jeklo. Tudi komunikacija je odrezava in minimalistična.
VAJE ZA KREPITEV PLJUČ
2 vaji, ki jih izvajamo zjutraj na tešče:
1. sedimo na tleh, roke imamo za tilnikom, hrbet je vzravnan, hodimo v razmiku pol metra po zadnjici naprej in nazaj 15-krat;
2. sedimo na kolenih, roke dvignemo visoko nad glavo, jih sklenemo skupaj, dlani obrnemo proti stropu in krožimo 60-krat v eno smer.
Po TKM so pljuča od petih elementov povezana z elementom kovine. Naturopat gleda na osebo celostno, zato tudi deficit pljuč skozi akt dihanja celostno krepi s prehrano, Bachovimi cvetnimi esencami, inhalacijami in vajami za krepitev pljuč.
Iščimo zdravje
/ konec

Piše: Erika Brajnik / Pljučna obolenja v naturopatiji (3)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (288)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (293)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (303)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (291)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme