Naturopatski nasveti (282)

Glive so najbolj razširjeni mikroorganizmi na našem planetu. Živijo v našem telesu in izven njega. Od vseh mikroorganizmov, ki živijo v našem telesu, jih je 80 % nevtralnih, 15 % dobrih in 5 % toksičnih – smrtno nevarnih mikroorganizmov, ki se nahajajo predvsem v nosu in grlu. Večina od nevtralnih mikroorganizmov je gliv, kot je na primer kandida, ki jo vsi poznamo. Kandida živi v simbiozi v našem telesu in ima tudi vlogo pri presnovi sladkorjev. Ko jo pa nepravilno hranimo, poraste in postane patogena. Enako se dogaja z ostalimi glivami v telesu, če jih napačno hranimo. Takrat porastejo v patogena glivična obolenja, ki se lahko kažejo na koži, na spolovilu, v ustih, na pljučih, v možganih itd.
Skratka, ko se pojavijo glivice na nohtu, se to ne zgodi zato, ker smo hodili po bazenu in smo brcnili v kup gliv, ampak so porasle na nohtu, ker so prišle tja iz notranjosti telesa.
Kako se to zgodi?
Glivična obolenja predstavljajo porast patogenih gliv, ki lahko porastejo v našem telesu površinsko, globinsko ali sistemsko. Leta 2010 so bila glivična obolenja kože četrta najbolj pogosta bolezen na svetu. Zaradi glivičnih obolenj je trpela 1 milijarda ljudi po celem svetu.
Krivci za porast patogenih mikroorganizmov po telesu so:
1. Antibiotiki, saj dolgotrajno uživanje antibiotikov poruši mikrofloro v črevesju in favorizira porast patogenih mikroorganizmov po telesu. Spremeni se pH telesa in na spremenjenem pH-ju porastejo patogeni mikroorganizmi.
2. Šibak imunski sistem, ki ga ima, kdor je na kemoterapiji, kdor jemlje kortizon, kdor jemlje imunosupresive, kdor ima kronično obolenje ali vnetje. Patogeni mikroorganizmi pridejo iz zunanjega sveta v tako bolno telo in ga zelo ogrožajo.
3. Povišan sladkor v krvi in pogosta inzulinska nihanja v telesu spodbujajo porast patogenih mikroorganizmov.
Skratka, ko uživamo sladkarije, ko se zakisamo, hranimo glive v telesu!
Glivična obolenja lahko imamo na lasišču (piedraia hortea), pod pazduho (trichosporon), na koži (tinea versicolor), dlaneh, nohtih idr.
Ti mikroorganizmi pa porastejo tudi v notranjosti telesa. To lahko vidimo na primeru irisa, ki nakazuje porast gliv v predelu možganov.

/dalje

Piše Erika Brajnik / Glive in glivice v naturopatiji

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (322)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (321)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (320)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme