Naturopatski nasveti (283)

Patogene glive, ki sprožajo alergije v dihalnem traktu, raziskovalci povezujejo tudi s porastom demence, Alzheimerjeve bolezni, nastankom multiple skleroze. Raziskave kažejo, kako Candida albicans prodre hemato-cerebralno pregrado in pride v predel možganov, kjer povzroča vnetje v možganih, ki se kaže tudi kot slab spomin. Profesor David B. Corry je preučeval, kako mikroorganizmi v možganih ošibijo imunost možganov tako, da sprožijo vnetje in s tem vplivajo na amiloidne plake, ki posledično sprožajo Alzheimerjevo bolezen. Tako znanost zdaj preučuje vpliv gliv na nastanek nevro-degenerativnih obolenj.
Aspergillus je gliva, ki napade dihalni trakt. Aspergillus postane patogen v našem telesu, če ga nepravilno hranimo. Ta povzroča astmo in zelo huda obolenja pljuč. Preventiva je možna s pravilno prehrano, da gliva sploh ne poraste do te mere, da postane patogena.
Vohanje nogavic
Zgodba se zdi nemogoča, vendar je resnična, o njej poroča britanski Mirror. Gospod, ki je živel na Kitajskem, je bil hospitaliziran v bolnišnici zaradi obolenja pljuč. Vnetje je kazalo na okužbo z glivami, ki jih je gospod vdihnil. Kako je to mogoče? Gospod je imel navado, da se je zvečer, ko je prišel domov, sezul in povohal nogavice. To je bil nekak ritual.
Na opisan način se je okužil, ker je imel glivice na nohtih in z ovohavanjem nogavic se je okužil tudi po pljučnem delu.
Čeprav se zdi zgodba smešna, je zastrašujoča. Glivična vnetja pljuč so zelo huda in najbolj so jim izpostavljeni imunsko šibki posamezniki, diabetiki, onkološki bolniki itd.
/ dalje
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Glive in glivice v naturopatiji (2)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (301)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (289)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (298)

Rubrike

Naturopatski nasveti (275)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme