Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (278)

Naturopatski nasveti (278)

Piše: Erika Brajnik / Kako krepimo oči v naturopatski optiki (1)

Ko so me vprašali, naj pišem o problematiki oči v naturopatiji, sem pomislila, joj, ko bi bile samo oči! Naturopat ve, da je simptom samo odraz notranjega neravnovesja v telesu. Po kitajski tradicionalni medicini pravimo, da “slišimo” z ledvicami, “vidimo” z jetri. Pa je vedno tako? Niti ne.
Poznamo veliko različnih bolezni oči, vnetnih stanj in veliko težav, ki nimajo diagnoze.
No, pa poglejmo malo bolj podrobno. Najprej bom izhajala iz 10-letnih delovnih izkušenj. Nazadnje sem obravnavala primer uveitisa – vnetja srednje očesne ovojnice. Tržačanka srednjih let je prišla na naturopatski pregled, rekoč, da trpi za hudim uveitisom. Jemala je kortizon peroralno in v mazilu za oko, pa še cel kup drugih zdravil. Ko sem jo pregledovala, sem opazila, da je polna sluzi in da nepravilno presnavlja sladkor. Popoldan je bila utrujena, trebuh se ji je napel po obroku, predvsem po kosilu, bila je brez energije. Ponoči se je veliko znojila. Vse to, ki sicer ni bolezensko stanje, jo je motilo, ji je jemalo energijo, samo zato, ker je nepravilno presnavljala sladkor. To pomeni, da je bilo njeno telo stalno vneto, živčno, jezno. Tako se je zaradi nepotrpežljivosti in utrujenosti v 10 letih zredila za 15 kg.
Gospa je imela res hude težave z uveitisom, tako da je šla celo do specialista v Milan, ki pa ji je dodal samo nekaj zdravil, vendar se stanje ni znatno izboljšalo.
Dala sem ji naturopatski nasvet o hrani, ki razkisa telo, svetovala sem ji vaje za oči in ustrezno integracijo. V dveh mesecih je shujšala za 12 kg, telo in oko je pravilno hranila in seveda odpravila vsa zdravila, napenjanje je minilo, bolečine očesa tudi. Kortizona ne jemlje več. Naučila se je, kako obvladati svoje telo, kako ga upravljati s hrano in vajami, da ne bi se v telesu spet pojavila vnetja.
Kaj se dogaja danes? Domovi za ostarele so polni bolnih ljudi, ki uživajo polno tablet. Ti domovi so postali bolnišnice, ljudje se starajo, dolžina življenja se je podaljšala, kakovost življenja pa ne. Povprečen starostnik živi v revščini, jemlje po 9 tablet dnevno, da seveda služi, kdo že?

/ dalje

15.02.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!