Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (264)

Naturopatski nasveti (264)

Piše: Erika Brajnik / Izgorelost in naturopatske rešitve (2)

O izgorelosti so začeli pisati leta 1974. Od takrat se je težava razširila, tako da je zdaj kar 40 % svetovne delovne populacije izgorele. Med njimi je tudi veliko medicinskih sester, zdravnikov itd. Viri: Michalsen & Hillert, 2011; Tummers et al., 2002; Viotti et al., 2012; Violante et al., 2009.
Kot sem že napisala, naturopat ne postavlja diagnoz. Oseba, ki je izgorela, pa danes diagnozo težko dobi, saj zdravniki nimajo veliko izkušenj s tem. Lahko si pomagajo z izvidi, na katerih so lahko vrednosti serotonina in prolaktina motene, ni pa to pravilo. Energetsko se pa lahko veliko postori.
Kako si pomagamo z naturopatijo?
V 10-letni naturopatski delovni karieri sem imela že veliko primerov izgorelosti odraslih in otrok. Spomnim se gospe, stare 55 let, ki je izgorela zaradi preveč obremenitev v službi. 3 leta je delala po 12 ur ali še več na dan. Zdravniki so jo zdravili z antidepresivi, a ni pomagalo. Vseeno se je počutila utrujeno, prazno, brez energije, same sebe ni prepoznala več.
Hrana mora postati naše zdravilo. Hrana, ki odpravlja izgorelost, je energetsko močna hrana, ki NE vsebuje ogljikovih hidratov.
Tudi otrokom se zgodi, da jim zmanjka energije, da se jim nič več ne da, da so izgoreli. Pri dekletih v tem primeru zmanjka menstruacija.
Kaj nam pomaga, da pridemo na zeleno vejo?
Energetsko močan jedilnik z veliko beljakovinami in zelenjave.
Prva stopnja stresa se kaže, ko oseba – telo še lahko kljubuje prvi stopnji stresa. Takrat je pupila – zenica široko razprostrta (glej sliko 1) , kar pomeni, da oseba še ni izgorela, ampak bo, če se bo takšno stanje nadaljevalo. Nadledvična žleza kljubuje stresu in proizvaja veliko adrenalina in kortizola (hormona stresa). S tem se povezuje stari slovenski rek: “Strah ima velike oči”.
Nato nastopi druga stopnja stresa, ko telo kloni pred dolgotrajnim stresom in mu ne more več kljubovati; takrat je oseba izgorela. Takrat se oseba ne prepozna več, nima nobene moči in tudi volje nima, da bi karkoli počela. Ne vidi več smisla v življenju. (Glej sliko 2)

/ dalje
www.saeka.si

25.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!