Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (263)

Naturopatski nasveti (263)

Piše: Erika Brajnik / Izgorelost in naturopatske rešitve (1)

Pred kratkim sem prebirala študijo, ki pravi, da v Franciji kar tri milijone ljudi trpi za delovnim stresom, ki se prelevi v izgorelost. Druga študija navaja, da je vsak peti zemljan, ki dela in je star med 30 in 40 let, pod stresom zaradi dela in doživi izgorelost. Svetovna zdravstvena organizacija je izgorelost priznala kot težavo, kot bolezen pa bo potrjena leta 2022.
Izgorelost se kaže kot psihično in fizično sesutje osebe, ki je dolgotrajno izpostavljena stresu. V 90 % se to zgodi zaradi prevelike obremenjenosti na delovnem mestu. V zadnjih 15 letih se je podvojilo število tistih, ki iščejo zdravniško pomoč zaradi prekomernega stresa na delovnem mestu. Vsak peti delovni zemljan doživlja preveč delovnega stresa, kar vodi v depresijo, izgorelost, anksioznost, nespečnost itd.
Kot smo že rekli, je izgorelost fizična in psihična izčrpanost zaradi doživljanja dolgotrajnega stresa.
Fizični znaki izgorelosti: oseba postane živčna, anksiozna, brez energije, nespeča, ponoči se znoji, zredi se, lasje začnejo izpadati. Oseba se ne prepozna več, je utrujena, nič ne more, življenje izgubi svoj smisel. Oseba čuti, da je prekoračila meje, in sicer fizične in psihične, počuti se kot izžeta, kot prazna baterija, ki se ne more kar tako sestaviti. Samopodoba in samozavest padeta na ničlo. Zaradi izgorelosti zbolijo predvsem ženske med 30. in 50. letom starosti.
Zdravnik ima točne smernice za diagnozo bolezni. Naturopat diagnoz ne postavlja, energetsko izgoreli osebi pa lahko zelo pomaga.
Tudi otroci trpijo za izgorelostjo? Kot kažejo zadnje raziskave, ena tretjina švicarskih otrok trpi za izgorelostjo. Bolečine v trebuhu, nespečnost, anksioznost, panika, utrujenost, “depra”, to so stanja, ki jih dobro poznajo naši najstniki, naši otroci.
Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da vsak šesti otrok občuti stres.
Od leta 2008, ko se je v Evropi začela recesija, je vedno več staršev pod pritiskom in v strahu, da bodo izgubili služno. Tako so tudi otroci zaskrbljeni in vedno bolj obremenjeni.

/ dalje
www.saeka.si

18.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!