Naturopatski nasveti (249)

Oči ne lažejo! Usta povedo marsikaj, vendar oči povedo še vse ostalo, kar si usta ne upajo povedati.
Tako se zgodi, da se lepo vidi, če se je oseba držala navodil naturopata. Če ima oseba preveč toksinov vranice in če se drži navodil, ti izginejo v dveh mesecih, če pa se ne drži navodil, znaki ostanejo. Laž ima kratke noge!
Po tradicionalni kitajski medicini poznamo rek: “vidimo z jetri, slišimo z ledvicami”. Vsak deficit oči ima povezavo z jetri. Ko so jetra šibka, se to na našem telesu lahko kaže kot oči, ki se solzijo, ki ne prenašajo svetlobe, skratka oseba ne more ven brez sončnih očal. Kaže se tudi s suhimi očmi, občutkom peska v očeh idr.
Takšni znaki še niso bolezenski, kažejo pa na težavo, ki bo z leti pripeljala do bolezni. Zato je potrebno takoj ukrepati in tok bolezni ustaviti, in to z ustreznim jedilnikom, v tem primeru mislim na jetrni jedilnik. Jetrni jedilnik iz moje knjige Naturopatski nasveti in recepti zajema to dejstvo, da po eni strani na jedilnik dodamo hrano, ki krepi jetra, to so vse grenčine (regrat, cikorija, koromač, janež, artičoka, kopriva, pa tudi pegasti badelj, vitamine B idr.), vendar moramo po drugi strani iz jedilnika odvzeti živila, ki jetra šibijo (kavo, čokolado, oreščke, losos, razhudnike, češnjo, slivo, kis, por).
Zelišče, ki preprečuje pri starejši osebi pešanje vida in ki zavira rast sive mrene je žafran. Najbolje je, da ga oseba uživa v jedi vsak dan. Doda se ga lahko enolončnici, rižoti, ješprenju, mesu in ribi. O tem priča študija, ki so jo izvajali na starostnikih in pri tem ugotovili, da se je z vsakodnevnim uživanjem žafrana starostnikom vid izboljšal.
Borovnice krepijo paličice in čepke očesa, ki skrbijo za nočni vid. Kdor vidi slabo, ko se temni in ponoči, kdor potrebuje očala za nočno vožnjo ali ko se mrači, naj uživa veliko marmelade iz borovnic ali naj uživa veliko svežih ali zmrznjenih borovnic.
Ginko biloba je odličen, ker prekrvavi možgane in zadnji del očesa. Novejše študije potrjujejo, da pomaga tudi pri rumeni pegi (makula) in zeleni pegi (glavkom).
Navadna smetlika (euphrasia) se veliko uporablja v homeopatiji za odpravljanje vseh vnetnih stanj očesa, torej za suhe oči, vnete oči, solzne oči. Zelo hitro in dobro učinkuje.
Vitaminski napitek za oči: vzamemo korenček, peteršilj, cikorijo in zeleno. Vse skupaj zmiksamo z malo vode in popijemo. Tak sok izjemno dobro krepi oči, saj je doprinos vseh vitamin zelo visok.
Ob težavah s kratkovidnostjo toplo priporočam sok endivije. Veliko znanstvenih raziskav priča o koristnosti in učinkovitosti tega soka.
Stari Egipčani so proti sivi mreni uporabljali divji med, ki so si ga kapali v oko večkrat na dan!
Komur ima težave z očmi, svetujem, naj žveči sveži česen, 2 ali 3 stroke (lunce) na dan, saj si bo tako prečistil očesno lečo.
Oko je pomemben organ, zato ga je vredno pravilno hraniti. Naturopatu oko veliko pove o človeku, ki ga opazuje in mu želi pomagati!
Iščimo zdravje!

/ konec
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Oči v naturopatiji (4)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (322)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (321)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (325)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (332)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme