Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (242)

Naturopatski nasveti (242)

Piše: Erika Brajnik / Pomen črevesja v naturopatiji (3)

Dejstvo je, da na sestavo črevesne mikrobiote vpliva naša prehrana. Študije kažejo, da prehrana, polna rafiniranih sladkorjev, favorizira rast patogenih bakterij (Berg et al., 2013 in Begley et al., 2006). Študije so pokazale, kako prehrana s polno vlakninami uravnava pH črevesja in zavira rast patogenih mikroorganizmov (E. coli in druge Enterobactteriaceae) (Zimmer et al., 2012). Znanstveniki so dokazali, da imajo mestni otroci slabšo sestavo črevesne mikrobiote kot podeželski, predvsem zaradi stresa, življenjskega stila in vlaknin, prehrane torej (De Filippo et al., 2010).
Skratka, pri tistem, ki boleha za celiakijo, je pomembno vzdrževati dobre bakterije v črevesju. Na njihovo sestavo pa vplivamo sami s prehrano. Vsekakor je probiotična integracija ob težavah potrebna in nujna. To velja za vse bolezni in težave črevesja, kot so Chronova bolezen, razdražljivo črevesje, intoleranca na laktozo ali gluten, diareja, zaprtje idr.
Prehrana, ki krepi imunski sitem, je zelenjava, kot so cikorija, brokoli, koromač, ki najbolj spodbujajo porast bifidobakterij in laktobacilov. Za zajtrk priporočam predvsem med, semena in proseno kašo. Da si posameznik uredi jedilnik, svetujem vraničnega, ker najbolj ureja inzulinska nihanja telesa.
V prodajalnah nudijo veliko izdelkov brez glutena, ki so pa žal polni sladkorjev in rafiniranih vrst moke. Čeprav so brez glutena, so to vseeno bele, rafinirane moke. Veliko bolj pomembno je, da uživamo in izbiramo polnozrnato moko in ne bele, torej moko, ki je brez glutena in ni rafinirana. Kdor ima pa samo intoleranco na gluten oziroma je občutljiv nanj, naj izbira samo polnozrnate vrste moke. Samo polnozrnata moka vsebuje kalček, vitamine in minerale, ki so potrebni za življenje. Rafinirana moka tega ne vsebuje. Polnozrnata moka vsebuje absolutno manj glutena kot rafinirano žito. Tako bomo zbrali pirino ali kamutovo moko, ki je polnozrnata! Vsebuje absolutno manj glutena kot bela. Tudi koruza naj bo polnozrnata kakor tudi riževa moka. Polnozrnate vrste moke so polnovredne in veliko bolj hranljive, težje pa jih je zaslediti na prodajnih policah!
Iščimo zdravje!
/ konec
www.saeka.si

10.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!