Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (241)

Naturopatski nasveti (241)

Piše: Erika Brajnik / Pomen črevesja v naturopatiji (2)

Skratka, znanstveno je dokazano, da je črevesna homeostaza zelo pomembna tudi za stabilizacijo bolezni. Koliko ljudi, obolelih za celiakijo ali pa občutljivih na gluten, ima težave s črevesjem, in sicer z napenjanjem, plini, odvajanjem, čeprav glutena ne uživajo. Kako je to mogoče? Študija kaže, da se otrokom, ki zelo zgodaj v življenju zaužijejo antibiotik, prej sproži bolezen črevesja (Canova et al., 2014) in da dojenje med uvajanjem glutena v prehrano zaščitno deluje na imunski sistem (Ivarsson et al., 2013). Študije dejansko kažejo, da prehrana bolj vpliva na sestavo črevesne mikrobiote, ki je ključna za naš imunski sistem, kot genetika (Carmody et al., 2015).
Študije so pokazale, da določene vrste mlečnokislinske bakterije Bifidobacterium zavirajo formacijo toksičnih peptidov gliadine med prebavo (Laparra and Sanz, 2010) in da zmanjšajo slabšo funkcijo črevesne stene (Cinova et al., 2011; Lindfors et al., 2008). Z druge strani E. coli in Shigella sprožata in povečujeta peptide gliadine, krivce za celiakijo (Cinova et al., 2011). Skratka, na naše zdravje vpliva sestava črevesne mikrobiote, ki seveda vpliva tudi na toleranco na gluten.
S študijo so potrdili pomen homeostaze (evbioze) v črevesju za zagotavljanje tolerance na gluten in za zmanjšanje protivnetnih faktorjev. Pri poskusu so miši hranili 2 meseca z glutenom. Pri teh živalih so v teh dveh mesecih nastale poškodbe na tankem črevesju z močnim vnetjem (Stepánková et al., 1996). Ko so kasneje tem živalim v črevesje vstavili dobre bakterije, so se poškodbe, ki jih je sprožil gluten, izboljšale. Ko so tem živalim dodali v črevesno floro tudi patogene mikroorganizme Proteobacteria (Helicobacter pylori in E. coli) , so se pokazatelji vnetja in občutljivost na gluten takoj sprožili. Te živali so bile bolj občutljive na gluten tudi, ko si jih hranili z antibiotiki (Galipeau et al., 2014). To znanstveno potrjuje trditev, da je reakcija na gluten odvisna od sestave črevesne mikrobiote posameznika.
/ dalje
www.saeka.si

03.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!