Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (240)

Naturopatski nasveti (240)

Piše: Erika Brajnik / Pomen črevesja v naturopatiji (1)

Evolucijsko gledano, je črevesje najstarejši organ našega telesa. Ameba, najbolj enostavno celično bitje, ima samo črevesje. V luči evolucije so naknadno nastali ostali organi telesa, kot privesek črevesja. Črevesje je najbolj pomemben organ našega telesa, saj se 60 % celic imunskega sistema nahaja v črevesju. V črevesju se vsrkajo vsa hranila, vsa zdravila, vse, kar zaužijemo, da lahko ustvarjamo energijo za življenje. Naš imunski sistem se gradi do 11. leta starosti. Ko se rodimo, se črevesje začne graditi. Skozi vaginalni kanal otrok prejme prvi odtis dobrih bakterij matere, ki kolonizirajo prebavni trakt otroka, ki se je s porodom šele začel graditi. V nekaterih porodnišnicah namažejo z napojenim robcem vaginalne sluzi matere usta novorojenčka, rojenega s carskim rezom. Vprašanje pa je, ali so materini mikroorganizmi vedno dobri za otroka? Tudi tiste matere, ki so se med nosečnostjo zredile za 20 kg, imajo vseeno dobre bakterije za otroka?
Na to vprašanje bomo odgovorili kasneje.
Ko govorimo o črevesju, ne moremo pozabiti na bolezen, ki najbolj prizadene črevesje, to je celiakija. Pri celiakiji se resice v tankem črevesju poškodujejo, tako sta imunski sistem in absorpcija v črevesju močno okrnjena. Edino zdravilo je hrana brez glutena.
Črevesna mikrobiota bolnika s celiakijo
30 % svetovne populacije je nosilec gena za preobčutljivost na celiakijo in samo od 2 % do 5 % ljudi zboli za to bolezen, kar pomeni, da obstaja več različnih faktorjev, ki sprožijo bolezen. Veliko študij kaže, da otroci, ki nosijo genetsko predispozicijo za občutljivost na bolezen, imajo tudi druge populacije bakterij v črevesni mikrobioti, kot so Bacteroides-Prevotella, E. coli, Streptococcus-Lactococcus, Eubacterium rectale-Clostridium coccoides, C. lituseburense, C. histolyticum, medtem ko otroci, ki niso nosilci, tega nimajo (De Palma et al., 2010). Druga študija kaže, da imajo otroci s celiakijo druge populacije bakterij v dvanajsterniku, torej prisotnost Firmicutes in Proteobacteria (Sánchez et al., 2013), (Wacklin et al., 2013). Tretja študija govori, da pri celiakašu niso ali je zelo malo prisotnih bakterij, ki zavirajo vnetja v telesu kot je Bifidobacterium ter da je več tistih, ki vnetje sprožajo Bacteroides in E. coli (Collado et al., 2008, 2009). Študije naknadno govorijo, da imajo otroci s celiakijo več bakterij Staphylococcus (Collado et al., 2009; Di Cagno et al., 2011) in Clostridium (Collado et al., 2009; De Palma et al., 2010b), in manj dobrih bakterij Lactobacillus (Di Cagno et al., 2011; Nadal et al., 2007; Sanz et al., 2007).
/ dalje
www.saeka.si

19.04.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!