Naturopatski nasveti (235)

Sivka, Lavandula angustifolia, raste skoraj na vsakem našem vrtu in ga tudi krasi. Ime izvira iz latinščine “lavare”, kar pomeni prati. Ime je dobila po tem, ker so jo v antiki uporabljali predvsem za umivanje telesa.
Sivka pomirja telo in dušo. Če nas piči žuželka, nam eterično olje sivke pomaga odpraviti srbečico. Če nam je hudo, če smo anksiozni, nespeči in živčni, eterično olje sivke gotovo pomaga. Tudi pri glavobolu in vrtoglavici pomaga sivka, predvsem če si olje masiramo po sencih in temenu. Sivka ima tudi balzamičen učinek ob kašlju, prehladu in katarju, takrat jo mažemo po prsnem košu. Deluje tudi proti krčem v črevesju, če jo masiramo po trebuhu in če jo uživamo peroralno. Pomaga pa tudi pri odpravljanju otitisa.
Eterično olje sivke se uporablja v kozmetiki, za parfume, mila in čistila. Deluje proti bakterijam, razkužilno, celi in pomirja kožo.
Uporablja se ga za pomiritev živčnega sistema, pri depresiji, niža krvni tlak in pomaga urejati prebavo. Izbirajte samo jedilno olje sivke!
Sivko se uporablja tudi za odišavljanje prostorov in omar.
Osebno jo uporabljam za masiranje otroka po lasišču proti ušem, ob otitisu se kapne v uho. Potrebno je kupiti res kvalitetno eterično olje sivke, ki je biološko, s certifikatom. Najboljša je francoska, ki raste na 1800 metrih nadmorske višine; pri tej za pridelavo olja uporabljajo samo cvetove. Če boste našli takšno, ki je malo dražje, jo lahko uporabljate direktno na koži, tudi pri otrocih, takoj pomaga.
V grški mitologij je bila sivka zaščitnica čarovnic in jasnovidcev. Ob poletnem solsticiju so ljudje šopke sivke postavljali na okenske police, saj so verjeli, da odganja zle duhove in zle uroke.
Perzijska pravljica govori o kralju, ki je obljubil, da bo dal svojo prelepo hčer za ženo princu sosednje države, vendar se je hči že prej zaljubila v drugega mladeniča. Tudi mladenič se je vanjo silno zaljubil, vendar njen oče ni odobraval poroke, ker je bil fant iz revnejšega stanu. Bog luči pa se ju je usmilil, zato ju je vzel k sebi v nebo. V zameno za njuni duši je zemlji podaril sivko.
Obstaja tudi pravljica o Sivki, prekrasni vili, ki je živela v Francij v vasi Lure. Imela je prekrasne zlate lase in velike očarljive modre oči. Nekega dne je premišljevala, kam bi se preselila. Odprla je knjigo in zagledala travnike Provanse, ki so bili zapuščeni, suhi, polni plevela in kamenja. Ta slika tako zapuščene in zanemarjene pokrajine jo je močno razžalostila in vznemirila. Vila je začela silovito jokati, njene solze v barvi sivke pa so umazale liste knjige. Da bi popravila škodo, je liste pobarvala z veliko modre barve, kot bi želela narisati modro nebo. Od tistega dne, ko je vila začarala to deželo, raste po Provansi prekrasna dišeča sivka. Njena polja so čudovita in dišeča, greje jo sonce in krasi prelepo modro nebo.
Iščimo zdravje!
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Sivka

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (291)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (300)

Rubrike

Naturopatski nasveti (278)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (295)

Rubrike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme