Naturopatski nasveti (234)

Netresk, sempervivum tectorum, je zimzelena rastlina, ki raste do 2.000 metrov nadmorske višine. Netresk je zelo trpežna rastlina, ki za rast potrebuje malo zemje, zato raste tudi med skalovjem, ob cestah, med ruševinami itd. Nekoč so verjeli, da netresk obvaruje hišo pred strelami, zato so ga radi sadili ob hišo in v vrtove. Netresk je tudi zdravilna rastlina; uporabljamo svežega, sok, iztisnjen iz mesnate rastline, lahko namažemo po koži, ki je razpokana, kjer so zatrdline, saj jih odpravlja. Poleg tega netresk odpravlja tudi bolečino pri opeklini. Vse to seveda ob blagih težavah. Sveži sok netreska lahko razmažemo po hemoroidih, ranah, žuželčjih pikih, suhi koži, predvsem pa odpravlja otiščance na nogah. Zdravilna moč netreska je pri nas poznana iz obdobja srednjega veka.
Da odpravimo otiščanec in kurje oko na nogi, stisnemo sveži sok iz lista netreska, ga pokapamo na gazo, gazo položimo na otiščanec ali kurje oko, povijemo s prozorno folijo za živila, obujemo nogavico in držimo obkladek na sebi celo noč.
Ko netresk mažemo po koži, lahko naredimo iz soka tudi emulzijo, to pomeni, da ga pomežamo z oljčnim oljem in potem vtiramo v kožo, ko je suha, razpokana ali poškodovana.
Še vedno pa je netresk pri nas najbolj znan za odpravljanje bolečin ušes. Ko otroka ali odraslega bolijo ušesa, kapnemo sveži sok netreska v uho in bolečina bo takoj popustila. V uho sveži sok netreska kapamo tudi, če iz ušesa izločamo veliko masla, saj bo ta pomagal zmehčati maslo, da se bo uho sčistilo, hkrati pa bo uho okrepil, da ne bo sekrecija več tako močna.
Kot že povedano, uporabljamo sveži sok netreska: zelo enostavno in zelo učinkovito!
Iščimo zdravje!
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Navadni netresk

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (303)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (302)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (277)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (280)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme