Naturopatski nasveti (233)

Regrat je rastlina potovanja, popotnikov. Raste od marca do novembra po celem svetu. Semena regrata odletijo daleč stran od matične rastline, tako najdejo nov prostor, kjer lahko zraste nova rastlina. Seme zapusti dom in se poda novim dogodivščinam naproti daleč stran. Zato so regrat povezali s popotovanjem. Tudi človek mora včasih zapustiti dom in oditi daleč stran, zaradi službe, dela, vojne, naravnih katastrof itd.
Regrat raste do višine 2000 metrov nadmorske višine. Cvetovi se odprejo ob sončnem vzhodu in se zaprejo, ko sonce zaide, zato so nekoč verjeli, da je regrat nastal iz prahu, ki ga je pustil voz boga Sonca, ko je potoval po Zemlji. Legenda pravi, da, ko smo daleč od ljubljene osebe, lahko z močnim pihanjem v regratova semena – lučke – pošljemo sporočilo ljubljeni osebi. Nekoč so verjeli, da, kolikor vpihov potrebuje ženska, da gredo vsa semena od rastline, toliko let bo ta ženska morala čakati, da se bo poročila.
Nekoč so čaj iz regratovih korenik polagali pod posteljo, kajti verjeli so, da ta odganja zle duhove. Regratov cvet naj bi prinašal tudi srečo. Zato mnogi nosijo regratove cvetove, tudi posušene, v žepu. V nekaterih državah dodajo regratov cvet v poročni šopek neveste za srečen in zdrav zakon. Regratovi cvetovi naj bi tako prinašali srečo in bogastvo.
Nekoč so verjeli, da je sreča v življenju povezana z zdravjem telesa in slabim spominom. Zakaj slab spomin? Ker v življenju smo velikokrat zagrenjeni in jezni na stare stvari, nočemo pozabiti starih zamer in krivic. Tako ostajamo zavezani v negativne energetske zanke in ne gledamo naprej, ne vidimono vih priložnosti in izzivov za rast duše. Takrat nam bo pomagal regrat, ki je rožica prehoda, spremembe, nove poti. Pomagal nam bo, da bomo lahko staro vrgli čez ramo in pogledali v novo! Kot regratova semena, ki z vetrom zajadrajo novim dogodivščinam naproti.
Tako bomo regrat ponudili tudi otrokom, ko menjajo šolo, ko se selimo, ko menjamo službo, skratka, ko so spremembe. Spremembe so za življenje nujne, prav je, da so. Vsaka prinese nekaj novega, od vsake smo dolžni se česa naučiti. Regrat nam bo pri vsem tem zelo pomagal!
Iščimo zdravje!
/ konec
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Regrat (2)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (328)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (335)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (327)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (337)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme