Naturopatski nasveti (227)

Nokturija, nočno mokrenje postelje, je trenutek, ko se otrok, ki je cel dan pod pritiskom, sprosti, in ko se sprosti, izgubi kontrolo nad svojim telesom in se seveda polula. To ni nagrada, ampak šok in kazen ter zahteva od otroka nenehno kontrolo. Vsekakor je to stiska. Timijanova kopel pomaga odpraviti to stisko otroka, ki je emocionalna in vezana na živčni sistem.
Olje iz timijana pomaga tudi pri ohromelosti, nevralgiji, atrofiji mišic, kapi, multipli sklerozi.
Priprava timijanovega olja: cvetove timijana naberemo v stekleno posodo toliko, da jo napolnimo do vrha, nato vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem in pustimo stati tri tedne na soncu. Po treh tednih ga lahko uporabljamo za masiranje po telesu.
Timijan, materina dušica, ki mu rečemo tudi dušica, babja dušica, pomaga zbrati fokus in se odločiti za tisto in se osredotočiti na tisto, čemur se je res vredno posvetiti v življenju. Timijan nam pomaga najti pot, okrepiti iznajdljivost in ustvarjalnost.
Ob tesnobi in nespečnosti je zelo dobro, če timijan inhaliramo, tako da skuhamo iz njega čaj, ga damo v posodo, se pokrijemo z brisačo in inhaliramo 20 minut. Tesnoba bo kmalu zapustila telo, telo se pomiri, duh se prečisti in človek lažje zaspi.
Po tradicionalni kitajski medicini ima timijan grenak okus. Grenak okus krepi srce in ožilje, vendar pozor: v zmernih količinah! Ker je timijan zelo močno zelišče, svetujem, da ga uživamo zmerno, enkrat na teden kot začimbo, in še to surovo, da odišavimo že pripravljeno jed.
Osebno sveži timijan postavljam v predale, v katerih hranim spodnje perilo.
Iščimo zdravje!
/ konec
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Materina dušica ali timijan (2)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (327)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (323)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (338)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (329)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme