Naturopatski nasveti (226)

Timijan, Thymus vulgaris, je zelišče, ki pogosto raste v naših vrtovih. Raste na toplem, na soncu, za rast potrebuje veliko toplote in svetlobe. V naravi ga najdemo, kako raste in se plazi po skalovju, v naših vrtovih pa zraste v višino do 30 cm. Timijan se uporablja kot razkužilo bronhialnega trakta, za kožo, intimno nego. Zato ga v kozmetični industriji uporabljamo za sestavo mil, šamponov in mazil. Mazila in tinkture uporabljamo tudi za krepitev pljuč, saj timijan krepi in razkuži pljuča ob pljučnici, astmi in bronhitisu.
Najraje uporabljam obkladke iz voska in timijana za polaganje na pljuča čez noč, na predel med lopatice. Vosek, impregniran z esenco timijana, postavimo na kožo, pokrijemo ga z volno in ga držimo celo noč. Če želimo ojačiti učinek, lahko predel med lopaticami prej moksamo 20 minut in naknadno postavimo obkladek čez noč na pljuča.
Zjutraj voska na koži skoraj ne bo več, telo posrka vse pozitivne učinkovine čebel in timijana, iz telesa pa povleče tudi toksine.
Zapisi iz srednjega veka nam pričajo o timijanu kot učinkovitem zelišču proti astmi, glistam, zastrupitvi. Timijan so uporabljali tudi za mlada dekleta, ki so imela težave z nerednim ciklusom, za sproženje poroda, saj timijan pospešuje prehod otroka iz materinega telesa. Timijan so nekoč skupaj z glino uporabljali za čiščenje in razkuževanje zob. Hildegarda von Bingen ga je uporabljala za lajšanje težav z živci in za pomiritev.
Osebno svetujem timijan ob težavah s tesnobo, nespečnostjo, nokturijo, živčnostjo, hiperaktivnostjo, ob epileptičnih napadih in lunatičnosti, in sicer v obliki sedeče kopeli, ki jo izvajamo po istem postopku kot doslej svetovane kopeli iz njivske preslice (glej prejšnje zapise). Otroci bodo kar oživeli, tesnoba, nemir, živčnost, nekontroliranost bodo zapustili telo. Timijan je zelišče, ki človeka povezuje z dušo, pospeši povezavo z dušo, z intuicijo, poveča empatijo. V tem primeru so kopeli najbolj priporočljive in res pomagajo.
/ konec
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Materina dušica ali timijan (1)

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (321)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (322)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (320)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme