Naturopatski nasveti (21)

Kompaktna vlakna na irisu, kot je prikazano na fotografiji, nakazujejo osebo, ki je čustveno zelo občutljiva in empatična, življenje ponotranji skozi telesne čute. Z resnično empatijo uravna in pomaga sočloveku. Taka oseba je intuitivna, vedno posluša svoj notranji glas oziroma šesti čut, ne pretirava, je uravnana oseba, ki zna posredovati in združevati predvsem ekstremistične tipe. Lahko se zgodi, da jo življenjska izkušnja pripelje do tega, da postane bolj občutljiva. V tem primeru se počuti postavljena v kot in potlačena. Taka oseba komunicira z gibi, rada pleše in se izraža s plesom. Uči se s posnemanjem, zvokom in sliko. Privlači jo ekstremističen tip, s katerim želi vzpostaviti trajnostno zvezo.
Empatičen tip ima rad stalnice, obožuje rutino, stvari, ki se vedno ponavljajo, npr. vedno kuha ene vrste jedi ob nedeljah. Novosti in spremembe mu niso ljube. Taka oseba v življenju ne ljubi tveganj in nobene nenavadne, nepremišljene in nenačrtovane situacije.
Empatičen tip je zelo olikan, prijazen in počasen pri odločitvah. Rad vzdržuje stabilne odnose, išče ravnovesje. Vsakogar spodbuja k iskanju harmonije, najljubši mu je “status quo”.
Empatičnemu tipu primanjkuje poguma. Rad se izogiba novostim, ker se boji tveganj. Izbiral bo vedno ene vrste oblačil, ne bo sledil modnim muham, tudi pričeska bo vedno ena in sita. Je zelo zaščitniški, včasih tudi preveč, predvsem do otrok in do članov družine. Lahko postane tudi toliko zaščitniški, da meji na posesivnost.
Ko energija ne teče pravilno, postane tak tip hipohonder. Boji se za svoje zdravje, vse vidi negativno, slabo, zlobno, napadalno.
Empatičen tip potrebuje gibanje, spontanost, všeč mu je tradicija, saj tradicija daje gotovost, rad skrbi in varuje ekstremističnega tipa človeka. Empatičen tip je zelo občutljiv, mora se naučiti obvladati energijo. Taki ljudje večkrat izjavljajo: “Zdi se mi, da živim življenje, ki ni moje”, in prav imajo, ker jih kozmična energija ali energija sočloveka tako prevlada, da jih odtuji od samih sebe. Tak človek je bolj povezan z drugimi kot s samim seboj. Mora se naučiti postavljati meje. Mora razumeti, da lahko pomaga sočloveku, ne da bi sebe razdajal.

Erika Brajnik
www. saeka. si

Cenesteričen ali empatičen tip

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme