Naturopatski nasveti (207)

Najboljša so sveža zelišča ali začimbe. Vse imajo veliko vitalne energije in najbolj smiselno je, da jih v krop namočimo za kratek čas, tako bo zelišče telo krepilo in ne razpršilo svojih dobrih lastnosti.
Ko ima telo malo energije, je smiselno, da zelišče, ki mora nujno biti sveže, telo krepi, spodbuja; to dosežemo, če zelišče pustimo v kropu za kratek čas (2 minuti). Če pa uporabljamo posušeno zelišče, ekstrakt, predelano (titolarizirano, standardizirano), pustimo zelišče dolgo v kropu, takrat zelišče spusti veliko učinkovin, ki jih telo mora predelati in aktivirati, torej telo ne bo počivalo. Taka varianta uporabe zelišča je primerna za akutna obolenja, vsekakor pa ne za kronična in degenerativna.
Osebno svetujem uporabo enega zelišča ali začimbe na dan in še tega svežega; tako tudi sama uporabljam iz previdnosti, da ne bi telesa preveč obremenjevala.
Naj navedem konkreten primer: če skuham rižoto z grahom, dam telesu 2 navodili. Če skuham rižoto z grahom, s česnom, peteršiljem, čebulo, korenčkom, poprom, timijanom, z origanom in baziliko, dam telesu 10 navodil. No, pa pomislite, če bi vašemu otroku rekli: “Pospravi posteljo in pisalno mizo”. Ali pa bi mu rekli: “ Pospravi sobo in dnevno sobo in počisti kopalnico in kuhinjo ter pomij po tleh pa še pometi …” Kaj bo otrok naredil? V prvem primeru bo naredil, kar smo mu naročili.
V drugem primeru bo naredil dve stvari, tiste najlažje oziroma tiste, za katere bo potreboval manj energije. No, in točno tako razmišlja tudi naše telo, ker varčuje z energijo in jo hrani za krepitev zdravja.
Skratka, navodila, ki jih dajemo našemu telesu z živili, morajo biti jasna in ne preveč zahtevna! Oziroma vse je odvisno od tega, koga imamo pred seboj (akutno, kronično ali degenerativno obolenje).
V naslednjih zapisih bomo pregledali zelišča in začimbe iz našega vrta in ugotovili, kako jih uporabljati, ne da bi nam škodili.

/ konec
www.saeka.si

Piše: Erika Brajnik / Zdravilna zelišča in začimbe iz našega vrta

Preberi tudi

Naturopatski nasveti (476)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (482)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (471)

Naturopatski nasveti

Naturopatski nasveti (466)

Naturopatski nasveti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme