Naturopat ne opravlja dela zdravnika, ampak počisti telo

Piše: EB - www.saeka.si

ŠKOFJA LOKA  7. naturopatski kongres Slovenije

Pretekli vikend, natančneje 20. 4. 2024, se je zvrstil 7. naturopatski kongres Slovenije, tokrat v Škofji Loki, saj je izkupiček dobrodelnih prispevkov šel Rdečemu križu območne enote Škofja Loka za poplavljence.

Tema kongresa so bila kronična vnetja telesa. Tako je bilo govora o osteoporozi, Alzheimerju, demenci, hiperaktivnosti, razdražljivem črevesju, fibromialgiji, lupusu, psoriazi, revmatoidnem artritisu idr. ter o naturopatskih rešitvah, povezanih z omenjenimi obolenji.

Vsako obolenje predstavlja vnetje, kronično obolenje pomeni kronično vnetje telesa, ki se v naturopatiji deli na: zakisanost, zasluzenost in prisotnost gliv v telesu. Če je telo zasluzeno, zakisano ali polno gliv, je absorpcija živila, zdravila, dodatka k prehrani v telesu za 30 % manjša.

Naturopat ne opravlja dela zdravnika, ampak počisti telo kislin, sluzi, gliv, da uradno zdravilo bolje deluje.

Študentje Naturopatske šole Saeka so v predprostoru brezplačno pregledovali obiskovalce kongresa in jim svetovali, kako odpraviti sluzi, zakisanost ali glive. Postavili so delovno diagnozo za ta tri stanja in jim predstavili, kako si doma pomagati z naturopatskimi tehnikami, ki omenjena stanja odpravljajo: kopeli, inhalacije, moksa, pro-bio terapija itd.

Dvorana je pokala po šivih – 300 slušateljev smo našteli v dvorani, ki sprejme 203 ljudi – tako so se ljudje izmenjevali v predprostoru in dvorani. Predavatelji so prišli iz Slovenije in sosednje Italije. Škofja Loka jih je očarala z dušo starega mestnega jedra.

Slišali smo tudi besede najstnikov, da je skrb za zdravje treba gojiti vsak dan, večkrat dnevno uživati sadje in zelenjavo, saj se samo tako lahko znebimo mozoljev, mastnih las itd. Tako je povedala gimnazijka Sara Premrl iz Gimnazije Nova Gorica.

Kongres je uspešno vodila Ločanka, nova diplomantka Naturopatke šole Saeka Katarina Pinterič.

Zaključno predavanje predsednice združenja Naturopatov Slovenije Erike Brajnik je povezalo celotno dogajanje dneva, govorila je o sluzih, kislinah in glivah ter jih umestila v naturopatski protokol pomoči posamezniku.

Med kongresom je bil predstavljen projekt Fibromialgija v naturopatiji in izjemni uspehi v okviru le-tega: zmanjšanje bolečin pri posamezniku v dveh mesecih do 80 %, bila so tudi pričevanja v živo.

Idejni vodja projekta sta Erika Brajnik in Nina Poljanšek, poleg njiju pa je sodelovalo veliko študentov in članov združenja. Projekt in uspehi bodo prestavljeni tudi na Svetovni naturopatki federaciji. Hvala še izjemnim in zelo priljubljenim predavateljem Aniti Kek Ljubec, Umbertu Villantiju in Heide de Togni.

Na koncu kongresa se je slišal samo vzklik v en glas: Naj živi naturopatija!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme