Nastopalo je več kot 400 mladih atletov!

Piše: APE

Mednarodno športno praznovanje

V nedeljo, 12. junija 2022, so se sklenile 18. Igre prijateljstva, mednarodni večpanožni mladinski turnir, ki ga je priredilo Združenje slovenskih športnih društev v Italiji v sodelovanju z Deželo FJK, Občino Trst, SKGZ, SSO, Glasbeno matico in drugimi partnerji.

Nastopalo je več kot 400 mladih atletov iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in seveda Italije oz. Dežele FJK. Tekmovali so v moški in ženski odbojki, rokometu, nogometu, moški in ženski košarki ter z mešanimi ekipami v namiznem tenisu in šahu.

Svečano odprtje Iger prijateljstva je potekalo v petek, 10. junija, v veliki dvorani športnega centra na openskem Pikelcu, v nedeljo, 12. junija, pa je bilo slovesno nagrajevanje na IV. pomolu v Trstu. Na prvo mesto so se uvrstili hrvaški športniki iz Primorsko Goranske Županije. Za njimi so se uvrstili slovenski športniki iz Novega Mesta. Tretje mesto je pripadalo domačinom, skupni ekipi slovenskih in italijanskih atletov. Na četrto mesto so se uvrstili športniki iz Unsko Sanskega Kantona (BIH). Praznično nagrajevanje je obogatila prisotnost manjše godalne in pihalne zasedbe Glasbene matice. Navzočim so v okviru posebnega projekta “Ludi Musici” izvedli krajšo lirično opero Il maestro di cappella – Kapelni mojster pod vodstvom dirigenta Igorja Zobina. Praznika sta se poleg drugih uglednih gostov udeležila tudi tržaški odbornik za šport Giorgio Rossi ter predsednik mestne skupščine Francesco Di Paola Panteca. Rossi je v pozdravnem nagovoru poudaril vlogo mlajših, ki je pomembna za premoščanje delitev, ki so zaznamovale naše območje.

Prihodnja izvedba Iger prijateljstva bo drugo leto, septembra 2023, v Novem Mestu.

V soboto, 18. junija, je v palači deželne vlade na Velikem trgu v Trstu potekala novinarska konferenca, na kateri so uradno predstavili nogometno reprezentanco Slovencev v Italiji, Žile, ki bo nastopala na Europeadi 2022. Na novinarski konferenci, ki jo je vodil operativni tajnik ZSŠDI Evgen Ban, je bil prisoten tudi deželni odbornik Pierpaolo Roberti. Prisotnim je poudaril, kako pomembni in hvalevredni so taki projekti. Nogometašem je zaželel uvrstitev v finalni del tekmovanja. Želi si, da ponesejo visoko ime Furlanije Julijske krajine. Dežela FJK je skupaj z deželno nogometno zvezo FIGC LND, krovnima organizacijama SKGZ in SSO ter bančnim zavodom ZKB Trst Gorica ena izmed glavnih pokroviteljev projekta ZSŠDI.

Nogometaše in vse druge prisotne je pozdravila tudi predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, ki je Žilam voščila vso srečo tudi v imenu predsednika SSO Walterja Bandlja. Celoten načrt je predstavil predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin. Koordinator projekta Žil Igor Tomasetig pa je prisotnim na kratko opisal program, ki ne bo le športno obarvan, ampak tudi kulturno.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme