"Naše društvo ponuja športno aktivnost in obenem tudi boljše spoznavanje naših krajev" 

Piše: Matevž Čotar

Doma je iz Sesljana in zaljubljena je v domače kraje. Jasno Tuta, po izobrazbi je profesorica razrednega pouka, poznamo dobro tudi kot jadralko, blogerko in veliko ljubiteljico športa in narave. Ne nazadnje pa je tudi velika pustolovka, ki je z nahrbtnikom na ramenih prepotovala Tajsko, Malezijo in Avstralijo, Mehiko, Francosko Polinezijo, Novo Zelandijo, Tongo in Fidži, delno po kopnem, večinoma pa po morju. Rada dela z otroki, saj je poleg učiteljskega poklica več kot deset let uvajala otroke v svet jadranja pri društvu Čupa. Zelo aktivna je tudi pri Športnem društvu Grmada, pri katerem so se letos odločili, da priredijo poletni center v naravi za otroke med 6. in 11. letom starosti. Druženje otrok v središču se je pričelo v ponedeljek, 15. junija.

Najprej bi vas vprašal za osebno misel glede izrednega leta, ki ga doživljamo …

Nedvomno nenavadno in zahtevno leto z vseh zornih kotov. Za vse je bilo tako z osebnega kot delovnega vidika res poseben izziv. Morali smo se privaditi na drugačne ritme, bili smo veliko časa sami s sabo, kajti socialno življenje in osebni stiki so bili na minimumu. Prav tako je načrtovanje pri delu in društvih postalo drugačno, treba se je prilagoditi, dobiti alternative, treba je biti občutljivejši itd.  

Vi zelo radi potujete, vam je virus prekrižal letošnje potovalne načrte …?

Na srečo ne. Iz Francoske Polinezije sem se vrnila decembra, tako da v kratkem nisem imela nič v načrtu. Zadnja leta sem si nabrala kar lepo število nepozabnih potovanj, tako imam za zdaj kar dobro zalogo za nekaj časa.

Preidimo na delovanje društva, kakšne so glavne dejavnosti Športnega društva Grmada?

Zgodovinsko je glavno delovanje športnega društva jamarstvo oz. naš jamarski odsek. Pred kratkim pa smo se odločili, da delovanje društva razširimo in prav tako tudi njegovo ponudbo. Pristopilo je lepo število novih članov, ki niso nujno jamarji. Skupna točka, ki povezuje vse pri društvu, je ljubezen do našega območja in športne dejavnosti na odprtem, prav v tem našem delčku med morjem in Krasom. Naš cilj je promocija tega območja, saj nekateri, ki živijo tukaj, so še premalo raziskali domače okolje, nekateri na primer še nikoli niso bili na morju pred Devinom, drugi pa nikoli v jami. Naši kraji so neprecenljivo lepi in bogati z naravnega vidika in nudijo široko paleto možnih aktivnosti. Radi bi omogočili čim več osebam, da z različnimi športnimi aktivnostmi še boljše spoznajo to naše območje in vse, kar ponuja. 

Jamarstvo bo gotovo ostalo pomembno področje našega delovanja, dodali bomo še pohode in krajše izlete, v ponedeljek se je začel poletni center za otroke, v programu pa so tudi vodni športi, med njimi tudi supanje in potapljanje, ki ju nima še nobeno naše društvo. Supanje je plovba po vodi na deski v stoječem položaju in s pomočjo vesla. V naših krajih je to malo razširjena dejavnost, imamo pa idealne okoliščine, saj imamo pogosto mirno morje in lahko priredimo enkratne izlete npr. do Devinskega gradu, izvira Timave ipd. V načrtu so tudi izleti z jadrnicami, saj so med nami tudi številni jadralci, ki dobro poznajo našo obalo in bi jo radi predstavili tudi drugim. Sodelovali bomo veliko tudi z Jadralnim klubom Čupa. Kot rečeno, v načrtu so dejavnosti in izleti, ki jih verjetno marsikdo ni še doživel in pri katerih posamezniki lahko gledajo naše območje z drugačne perspektive. Poskrbeli bomo tudi, da bomo seznanili udeležence z zgodovino naših krajev, vasi in stavb, ter jim pripovedovali lokalne zgodbe ali legende, ki jih mogoče še ne poznajo. Nazadnje si želimo dodati tudi enogastronomsko ponudbo, saj imamo na območju in med člani veliko kmetov s široko ponudbo pridelkov. 

Ste imeli v načrtu dejavnosti, ki vam jih ni uspelo izvesti?

Trenutno se je treba precej prilagoditi letošnjemu izrednemu stanju. Treba je paziti na varnostne predpise in žal tudi omejiti število udeležencev pri različnih dejavnostih. Na programu smo imeli tudi predavanja in nekaj množičnih prireditev; vse to smo morali za zdaj zaradi predpisov zamrzniti.

Delovanju, kot ste že omenili, ste letos dodali tudi poletni center za otroke …

Tako je. Letos smo se odločili tudi za poletni center, saj je v tem trenutku močno povpraševanje za tako obliko otroške dejavnosti. Otroci so bili večinoma doma za ekrani, tako da je poletni center letos pridobil še večji pomen. Otroci so presrečni, da se lahko zopet vrnejo v naravo in družbo drugih otrok. 

Kako ste se organizirali? So predpisi in pravila jasni?

Z birokratskega vidika je prava nočna mora, saj so predpisi in navodila zapleteni in se spreminjajo iz dneva v dan. Navodila so tako državna kot deželna in tudi občinska. Razlikujejo se za vsako dejavnost, tako da smo izgubili kar precej časa, da smo vse dokumentacije prebrali, preštudirali in potrebno izpolnili. Še težje je delo vzgojiteljev, ki je že v navadnih razmerah podvrženo veliki odgovornosti, letos pa še toliko bolj. Žal smo morali zaradi virusa in predpisov omejiti število udeležencev, in sicer na štirinajst otrok. Glavni problem je prostorska stiska, ki se pojavi ob deževnih dneh, ko moramo biti na zaprtem in moramo zagotoviti varnostno razdaljo med otroki. Občina nam je dovolila, da lahko uporabljamo kot sedež središča otroški vrtec v Mavhinjah. Ob vstopu smo uredili točko, kjer merimo temperaturo in kjer si otroci umivajo in razkužijo roke. Zelo pozorni smo na higieno in večkrat razkužimo in sanificiramo prostore. Igrač namreč ni, saj bi si jih otroci med sabo predajali, zato je tudi poletni center usmerjen predvsem v naravo. Večino časa bodo otroci preživeli na travnikih in v gozdu, kajti prepričani smo, da je tisto, kar trenutno najbolj potrebujejo. Mislim, da je opazovanje živali, dreves, rastlin in ležanje v travi postalo še bolj neprecenljivo. V bistvu bo kot neki skavtski tabor z razliko, da traja od 8. do 16. ure, zaradi letošnjih okoliščin se namreč ne sme prespati v šotorih, drugače bi pomislili tudi na to. 

So starši v skrbeh?

Nekateri so v skrbeh, seveda. To je letos normalno, saj nas je virus vse pretresel. Vsekakor so razumeli, da smo organizacijo vzeli zelo resno z vsemi predpisi in ne podcenjujemo nevarnosti. Otroci so razdeljeni tudi na skupine, vsaka ima svojega vzgojitelja in ni dovoljeno prehajanje iz ene skupine v drugo. Tako smo res na vse pomislili in varnost bo seveda na prvem mestu.

Torej je poletni center pravi užitek v naravi …

Ja. Otroci se učijo skavtskih veščin, kot so npr. orientacija, zgradbe iz lesa, kurjenje ognja, spoznavanje rastlin ipd. Odpravili pa se bomo tudi na različne pohode, k morju, na didaktično kmetijo in v bližnje vasice, npr. Slivno, Prečnik, Sesljan. Ostali bomo vsekakor v bližini in znotraj občinskih meja, saj je eden izmed ciljev tudi spoznavanje našega območja. Mislim, da so otroci in starši veseli, in tudi pri društvu smo vsi zadovoljni z uspehom pobude ter upamo, da se bo v letih nadaljevala in razvijala.

Preberi tudi

Naših 25 let

Uvodnik

Naših 25 let

13.01.2021
Skavti za potresence

Aktualno

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme