Aktualno

Naša fotografija in izkaznica

Naša fotografija in izkaznica

GORICA / Mi, Slovenci v Italiji

V sredo, 3. aprila, je bila v Galeriji Ars na Travniku goriška predstavitev informativne trojezične publikacije Mi, Slovenci v Italiji, ki je sad sinergij in skupnega hotenja, nastala je namreč v sodelovanju med dvema krovnima organizacijama in SLORI-jem. O skupni brošuri so govorili predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, predsednik SSO Walter Bandelj, Julijan Čavdek in Martin Lissiach.
Publikacija je fotografija stanja naše družbene organiziranosti, je delo, ki ne prikazuje le prerez zgodovinskega dogajanja v slovenske narodni skupnosti, pač pa popolno oriše delovanje naših društev in organizacij, je izkaznica tega, kar smo bili, kar smo in kaj bi radi postali. Namenjena je vsem pripadnikom slovenske skupnosti in sosedom italijanske večine, prijateljem iz matične države in vsem tistim, ki se zanimajo in trudijo, da bi spoznali raznolikost delovanja in bogastvo naše skupnosti.
Walter Bandelj je poudaril, da gre za promocijsko publikacijo, ki sta si jo pred leti zamislila z nekdanjim predsednikom SKGZ-ja Rudijem Pavšičem, ko so jim na obisku pri Južnih Tirolcih gostitelji različnih društev in organizacij ponudili svoje brošure in predstavitveno gradivo. Tedaj se je jasno pokazala potreba po skupni publikaciji, ki naj bi obravnavala različna tematska poglavja, od šolstva, tudi glasbenega, do pravne ureditve, političnega predstavništva in delovanja vseh 320 slovenskih društev in organizacij. Bandelj je ponosen na naslovnico knjige, saj spominja na kmečke korenine naše skupnosti, pomemben del naše biti, obenem pa kliče na prihodnost, na svežino in pristnost novih generacij. Pri oblikovanju tekstov so avtorji sodelovali s Slovenskim raziskovalnim inštitutom, nadgradili in dopolnili so tudi nekatere že obstoječe vsebine, ki so nastale pri projektu čezmejnega sodelovanja EDUKA. Poleg tega je bilo sodelovanje s SLORI-jem bistvenega pomena pri prevajanju besedil v italijanščino in angleščino. Fotografsko gradivo so prispevali tudi Novi glas in Primorski dnevnik, za grafično podobo knjige je poskrbel Andrej Pisani, v 3500 kopijah pa so knjigo tiskali v goriškem podjetju Grafica Goriziana. Prisotne je pozdravil tudi podžupan občine Gorica Stefano Ceretta, ki je predstavnikoma krovnih organizacij čestital za pomembno publikacijo, “dokument”, ki daje možnost drugim, da nas spoznajo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Kat

12.04.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!