“Naša EPK bo pravzaprav evropski precedens”

Piše: Kat

Trgovski dom / Srečanje z županoma Nove Gorice in Gorice

Naslov Foruma idej, ki je potekal v sredo, 31. januarja, v Trgovskem domu v Gorici, je bil Evropska prestolnica kulture: leto dni pred začetkom. Javno srečanje, na katerem sta se pogovarjala župana Nove Gorice in Gorice Samo Turel ter Rodolfo Ziberna, je nastalo v organizaciji SKGZ. Pogovor je vodil novinar Rudi Pavšič, med občinstvom pa so sedeli ugledni gostje, med temi tudi generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc, goriški prefekt Raffaele Ricciardi, kvestor Luigi Di Ruscio, umetniška svetovalka pri Zavodu Go! 2025 Neda Rusjan Bric ter drugi predstavniki EZTS in Zavoda GO! 2025.

Uradno odprtje Evropske prestolnice kulture bo 8. februarja 2025, čez leto dni, zato je po uvodnem pozdravu Marina Maršiča Rudi Pavšič vprašal župana, kako se mesti pripravljata na dogodek. “Želimo si, da bi s povezovanjem na kulturnem področju res dosegli premik za naše zanamce,” je dejal Samo Turel, ki napoveduje, da bo EPK 2025 v mesti privabila milijon in pol obiskovalcev. Tudi Rodolfo Ziberna je navdušen, izjavil je, da bo Gorico in Novo Gorico obiskalo veliko ljudi, med gosti pa bodo velika imena, ki bodo odmevala tudi v evropskih medijih. Po njegovih besedah EPK ni pomembna samo za leto 2025, namreč “že od kandidature in vseskozi, do danes, postavljamo temelje za nekaj, kar bomo gradili skupaj”. Rudi Pavšič je gosta opozoril, da je organizacijski stroj EPK 2025 očitno pokazal določene šibkosti, kljub temu pa sta župana prepričana, da je ta faza za nami, leto 2025 pa prav gotovo ne bo “konec”, pač pa odskočna deska za prihodnje sodelovanje. EPK je namreč proces, ki bo pokazal, kaj je sploh mogoče ustvariti, kje so ovire in kako jih bosta lahko mesti v prihodnje premostili. “Naša EPK bo pravzaprav evropski precedens,” je dejal novogoriški župan.

Že samo uradno odprtje EPK 2025 bo velik dogodek, ki bo trajal cel dan in bo zajel več lokacij; na njem organizatorji pričakujejo tudi italijanskega predsednika Sergia Mattarello in slovensko predsednico Natašo Pirc Musar, že 1. maja letos – ob praznovanju vstopa Slovenije v EU – pa se bo v Sloveniji mudila predsednica vlade Giorgia Meloni, ki bo poskrbela za predokus tega, kar se pripravlja. Zato je pomembno, da svetu predstavimo našo enotnost v različnosti, kajti “bogastvo je vsota različnosti”, je poudaril Ziberna. Dve različni stvarnosti sobivata že v mestu Gorica, kjer po besedah župana ne bi smeli za Slovence uporabljati izraza “manjšina”, temveč “jezikovna komponenta”. Glede bogastva v različnosti se z goriškim županom strinja tudi Turel, ki meni, da ima trg Transalpina dve imeni, saj simbolizira bistvo čezmejnega območja.

Samo Turel je razložil, da glede promocije skušajo v Novi Gorici vključevati domačine že v samo organizacijo dogodkov zato, da bi bili bolj navdušeni nad EPK, Ziberna pa je ugotavljal, da bi lahko prezgodnja promocija imela negativen učinek. Župana se vsekakor strinjata, da bodo imeli predvsem mladi pomembno povezovalno vlogo v EPK 2025, pridobili naj bi sposobnosti na področju organizacije kulturnih dogodkov – v ta namen namerava Mestna občina Nova Gorica umestiti univerzo na obmejnem območju železniške postaje, Ziberna pa je napovedal, da se bodo študentje v Gorici družili tudi v Ulici Vittorio Veneto, kjer bodo uredili nov šolski pol, v vili Louise, kjer bi radi uredili prostor za študente iz programa Erasmus, in v nekdanjih vojašnicah na Solkanskem polju, kjer načrtujejo nove prostore za razvoj goriške filmske industrije.

Rudi Pavšič je med drugim vprašal župana, ali bosta v letu 2025, ko bosta mesti pod evropskimi žarometi, omejila ekscese, kakršen je npr. sprejem veteranske organizacije X Mas v veži goriške občine. Ziberna je odgovoril, da je dogodek vedno potekal v prostorih občine in bo tako tudi v prihodnje, pri tem odgovoru pa je Turel izrazil željo, da bi prihodnje leto kultura preglasila osemdeset let stara ideološka vprašanja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme