“Naša društva lepšajo življenje v vasi”

Občina Sovodnje ob Soči in Kulturno društvo Sovodnje sta v sodelovanju z goriško kulturno zadrugo Maja in Zvezo slovenskih kulturnih društev v nedeljo, 19. januarja, priredila poseben glasbeni dogodek, večer dobre glasbe in lepih ljudi. Velika množica ljudi, prebivalcev sovodenjske občine, sosedov iz drugih vasi in kulturnih ter političnih predstavnikov naše narodne skupnosti – med njimi je bila tudi senatorka Tatjana Rojc – se je zbrala v sovodenjski telovadnici na že tradicionalnem novoletnem glasbenem srečanju.
Na modrem in zasneženem prizorišču so najprej nastopili malčki otroškega pevskega zbora KD Sovodnje, ki so pod taktirko Valentine Nanut ubrano zapeli in prisotnim glasno voščili “Srečno novo leto iz vsega srca”! Ostale glasbene nastope sta uvedli Tina Balta in Sara Piva, ki sta povezovali celoten večer, in najprej pozdravili vse prisotne predstavnike političnih, kulturnih in upravnih ustanov ter kmalu prepustili sceno pravemu modremu viharju, mladim pevcem vrhovske mladinske vokalne skupine Vihar Prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela. Viharčke je spretno krotila Mateja Černic, saj so navzoče zabavali s skakljanjem skokic v pesmici Žabe svatbo so imele in s svojimi nežnimi glasovi v pesmi Mrzel veter tebe žene, nazadnje skozi pravo okno, ki je bilo del scenografije, lepo zapeli še Na oknu deva je slonela.
Nastop Ženske vokalne skupine Danica Kulturnega društva Danica z Vrha Sv. Mihaela sta uvedli imenitni Dolores Černic in Tanja Kuzmin, ki sta s svojim humorističnim nastopom povsem vključili navzoče v simpatičen, šaljiv prizorček, med katerim sta se poigrali z imenom sovodenjskega župana Luce Piska, ga šaljivo zafrknili zaradi javnih del, ki že več časa potekajo v Sovodnjah, in celotno občinstvo vključili v petje znane slovenske narodne pesmi V dolini tihi. Končno sta na prizorišče poklicali ostale “pupe” vrhovske vokalne skupine ter z njimi, pod vodstvom Jane Drassich, ponosno zapeli “Če uene piha burja, je fajn ne guorkim bet … ma kaj je vino, ma kaj je vsje, če Krašovka ti suoje da srcje”! . Zresnile so se s pesmijo Zabučale gore, Tanja in Dolores pa sta navzoče spet nagovorili, tokrat z željo, da bi mladost ostala v srcih vseh, mladih in starejših, in jih nato povabili k sodelovanju s “pupami” med pravim “fleš mob” na notah angleške Let it shine.
Župan občine Sovodnje ob Soči Luca Pisk je pozdravil občinstvo in podal voščila celotne občinske uprave: “Da bi se vam v letu 2020 vse želje uresničile”! Poudaril je pomen kulturnih in športnih društev, ki delujejo na občinskem ozemlju, in spodbudil svoje občane, naj jih še naprej podpirajo. Ponosno je omenil zmago Vipavinega kotalkarja Stefana Tomšiča, ki je lani z italijansko reprezentanco na Pokalu Evrope osvojil srebno kolajno. Pisk je izkoristil priložnost tudi za to, da je napovedal potek javnih del v občini v letu 2020: “Trenutno popravljamo stranske ceste; ko bo konec februarja končana širitev Štradalte, bomo začeli s Prvomajsko ulico”. Glede del na cestah in pločnikih bo sredi februarja javno srečanje, na katerem bodo navzoči dobili vse potrebne informacije. Župan je prosil sovaščane za potrpežljivost in še napovedal, da se bodo junija ali julija letos začela dela za izgradnjo nove stavbe, namenjene sovodenjski osnovni šoli – “v osrčju naše vasi, ob ulici, posvečeni Vilku Fajtu, bomo imeli park, telovadnico, šolo in kulturni dom”. Besedo je prevzel tudi podžupan Erik Figelj, ki je predstavil zanimiv projekt “Free little library”, v sklopu katerega bodo na raznih lokacijah v sovodenjskem parku in bližnjih vaseh postavljene klopce in hišice, prave majhne knjižnice, iz katerih si bo lahko vsakdo izposodil knjigo ali pustil svojo, ki bo tako na voljo drugim. V občinskem parku bodo namestili tudi posebne panoje, na katerih bodo navedeni zanimivi podatki o zgodovini pustnih praznovanj in navad iz vseh sosednjih vasi. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Katja Ferletič: Sovodnje ob Soči / Tradicionalno novoletno glasbeno srečanje

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme