Naš urednik Jurij Paljk v odboru Prešernovega sklada

Državni zbor je danes s 44 glasovi za in 35 proti potrdil novo sestavo upravnega odbora Prešernovega sklada. Vseh 15 novih članov in članic odbora prihaja iz vrst kulturnih ustvarjalcev ter strokovnjakov s področja kulture, njihov mandat pa bo trajal štiri leta. Član odbora bo tudi naš urednik Jurij Paljk.

Glavna naloga Prešernovega sklada je, da vsako leto podeli najvišja priznanja v slovenski kulturi, in sicer največ dve Prešernovi nagradi in največ šest nagrad Prešernovega sklada. 

V upravni odbor Prešernovega sklada je DZ na predlog vlade imenoval še Igorja Grdino, Janka Kosa, Matejo Komel Snoj, Sonjo Weiss, Bernardo Fink, Lovrenca Blaža Arniča, Jožefa Muhoviča, Roberta Simoniška, Ženjo Leiler Kos, Jožeta Možino, Marka Cotiča, Katarino Klančnik Kocutar, Roka Andresa in Barbro Drnač.

 

Svet slovenskih organizacij čestita uredniku Juriju Paljku

Državni zbor Republike Slovenije je v torek, 16. junija 2020, potrdil nove kandidate za upravni odbor Prešernovega sklada, ki jih je predlagala Vlada Republike Slovenije. Svet slovenskih organizacij z velikim zadovoljstvom sprejema novico, da bosta v novem upravnem odboru sedela tudi dva Slovenca, ki pripadata tistemu delu slovenskega naroda, ki živi izven meja Republike Slovenije. Republika Slovenija je ob tem pokazala veliko pozornost in potrditev, da so Slovenci v zamejstvu in po svetu aktiven del narodnega tkiva, ki se razteza onkraj državnih meja.

Svet slovenskih organizacij izreka iskrene čestitke odgovornemu uredniku tednika Novi glas Juriju Paljku za imenovanje v upravni odbor Prešernovega sklada in mu želi uspešno delo pri vrednotenju odličnosti slovenske kulture. Svet slovenskih organizacij čestita tudi koroški rojakinji Bernardi Fink Inzko, ki bo prav tako članica upravnega odbora Prešernovega sklada v naslednjih štirih letih.

Kultura je bila in bo še naprej tisto družbeno področje, na katerem se bo utrjevala zavest o pripadnosti slovenskemu narodu in se bo gojila skrb, da bo slovenščina živa beseda, ki povezuje tri Slovenije, kar mora oplemeniti še ostala področja širšega slovenskega družbenega konteksta.

Čestitkam SSO se pridružujemo vsi pri Novem glasu, ki smo zelo ponosni na to imenovanje našega cenjenega odgovornega urednika in dragega kolego. To je visoko priznanje zanj (posredno tudi za naš tednik), ki ga vsi poznamo kot intelektualca s širokim kulturnim obzorjem, a tudi občutljivim srcem za vse lepote, ki nam jih je Bog naklonil, pa tudi za vse na rob potisnjene ljudi.  

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme