Goriška

“Naš narod je še vitalen!”

“Naš narod je še vitalen!”

KATOLIŠKA KNJIGARNA: Na kavi s knjigo / Drago Štoka

Na tokratnem srečanju letošnjega niza predstavitev knjižnih novosti Na kavi s knjigo v Katoliški knjigarni, ki ga prireja Katoliška knjigarna, pokroviteljstvo pa daje Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, je bil v sredo, 9. oktobra, gost dr. Drago Štoka, dolgoletni vodilni politik v naši skupnosti, eden od stebrov Slovenske skupnosti – bil je štirikrat izvoljen za deželnega poslanca – in deset let predsednik Sveta slovenskih organizacij. Ob dišeči kavi, ki jo ponuja tržaško podjetje PrimoAroma, je dr. Mirjam Simčič v imenu prirediteljev uvedla pogovor z dr. Štoko in predstavila njegovo zadnjo avtobiografsko knjigo Moj svet med Krasom in morjem. Njeno vsebino bogatijo umetnine raznih slikarjev, ki jih ima Štoka v domači hiši; med njimi je ena, Eksplozija fantazije, ki jo je izdelala njegova vnukinja Karin. Knjiga je po avtorjevih besedah zaokrožila ciklus njegovih publikacij o osebnih spominih; izšla je pri Mohorjevi družbi v Celovcu s posvetilom hčerki Alenki in sestri Boženki ob njunem življenjskem jubileju. Namenil jo je tudi enajstletni vnukinji Karin in pranečakoma Jakobu in Petri, da bi spoznali, kakšno je bilo nekdanje življenje v Dlanji vasi, zaselku Kontovela, v kateri se je rodil, in kaj je koristnega naredila njegova generacija, ki se zdaj umika in pušča prostor mladim, ki morajo prijeti za vodilne vajeti.
V prvem delu knjige se avtor spominja na rodno vas in na nekdanje življenje v njej, ki se je z leti popolnoma spremenilo. Nekoč je bilo polno otrok v šoli, cerkvi, kulturnih domovih. Družine so bile številne. V vasi so bili vsi Slovenci, zdaj je večina italijanska, kar je žalostno.
V drugem delu knjige je nekakšen obračun avtorjevega plodnega političnega in kulturnega udejstvovanja, ki je zaobjemalo vso našo deželo, od Tržaške preko Goriške do Videmske. Na Gorico ga vežejo tudi spomini na triletno bivanje v Alojzijevišču, kjer sta ga stroga disciplina in red utrdila, da se je pozneje lahko spoprijemal z resničnostjo in življenjskimi težavami. Vse pripovedi v knjigi, ki ni nikakršen zgodovinski zapis, ampak mozaik spominov, so resnične, nič ni izmišljenega; tudi zato je v zapisih zaslediti marsikaterega njegovega prijatelja ali sotrudnika. Želel je zabeležiti svoje dolgoletno udejstvovanje v družbenopolitičnih krogih, kar je po besedah Damjana Paulina zelo pomembno: “Kar je napisano ostane, drugo gre v pozabo”. V knjigi Štoka npr. omenja kardinala Rodeta, izrednega intelektualca, ki so ga v Sloveniji hoteli uničiti po zgledu nekdanjega enoumja, s poniževanjem, odvzetjem verodostojnosti, s podtikanjem, da ima sina. Štoka je ob tem zatrdil, da Slovenci nismo demokratično in politično še zrel narod. To se zrcali že v tem, da gre le polovica Slovencev volit. Slovenski narod je mlad, a slovenskemu jeziku strežemo po življenju z uvajanjem angleščine vsepovsod.
Tehten pogovor je obsegal tudi pogled na današnjo politično situacijo, ki ni rožnata za nas Slovence, tudi glede na skrčenje parlamentarnih mest. Da SSk zmeraj bolj izgublja glasove (na deželnih volitvah l. 1968 je dobila 10.800 glasov, na letošnjih evropskih volitvah le 1300 glasov), in da so slovenski glasovi razpršeni po raznih političnih strankah, pa meni, da je več vzrokov. Eden izmed teh je ta, da nas je zmeraj manj, drugi pa je nevidna asimilacija. Pri tej naše šole sicer ne trpijo, ker je v njih vedno več otrok, a mnogi izhajajo iz italijanskih družin, tudi takih, ki spet odkrivajo svoje slovenske korenine. Sam pa ne razume, kako je povojna jugoslovansko-slovenska oblast dala “diktat”, naj Slovenci v Italiji volimo za napredne italijanske stranke. “To je izvirni greh, ker se je na tak način slovenski narod odpovedal svoji narodni stranki. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

IK

20.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!