Naš adventni čas

Na večja praznovanja se kristjani pripravljamo v posebnih ‘pripravljalnih’ časih (z adventnim časom na Božič, s postom na Veliko noč). K zunanjim in materialnim pripravam na cerkvene praznike sodi tudi duhovna priprava v osebni molitvi in duhovni poglobitvi, kar lahko vključuje prejem zakramenta sprave, razne odpovedi, post, dobra dela ali miloščino. Latinska beseda adventus pomeni prihod. Poznamo dva Gospodova prihoda. Gospod je prvikrat na svet prišel kot človek, rojen iz Device Marije, njegov drugi prihod pa pričakujemo na sodni dan. Kristjani verujemo v Gospodovo nevidno prihajanje v srca ljudi po delovanju Svetega Duha oziroma v skrivnostno Božjo navzočnost v srcu vsakega človeka, kar lahko razumemo in dojemamo samo v moči vere.
Adventni čas ima dvojen značaj: je čas priprave na slovesno praznovanje Gospodovega rojstva, 25. decembra, hkrati pa je to čas, ko nas spominjanje usmerja k pričakovanju drugega Kristusovega prihoda ob koncu časov”, so zapisali o adventnem času na spletni portal slovenske katoliške Cerkve.
Kristjanom mora biti jasno, da je vera brez dejanj prazna, saj nas evangelij uči, naj ne govorimo praznih besed, ampak naj govorijo o nas in naši veri naša dejanja.
Naj bo ta adventni čas čas razmisleka najprej o nas samih, našem življenju, naših dejanjih in našem odnosu do vseh na rob potisnjenih, pa naj gre za bolnike, ostarele, bolne ali pa ljudi, ki so morali zbežati iz svojih dežel in so k nam prišli podobno, kot je morala Marija, Mati Božja, z Jožefom po porodu bežati, Jezusa pa je rodila v hlevu, ker drugega prenočišča Božja družina ni našla.
Adventni čas je poln simbolike, ki ne sloni na praznih besedah, ampak temelji na dejanjih! Prav v odnosu do najbolj šibkih, ki so ob nas, se namreč kažejo naša človečnost, dostojna človeška drža, predvsem pa naša vera.
Naj bo torej naš adventni čas poln topline do drugih, do ostarelih, bolnih, na rob potisnjenih, do pribežnikov, do vseh tistih, ki so potrebni naše pozornosti in pomoči!

Minulo nedeljo smo vstopili v adventni čas. “Z adventnim časom v katoliški Cerkvi začenjamo novo cerkveno leto in neposredno pripravo na Božič. Gospodovo rojstvo in prazniki, ki mu sledijo (Sv. trije kralji ali obisk treh modrih, Jezusov krst ter Gospodovo darovanje v templju ali Svečnica), so priložnost za poglobitev vere...

Preberi tudi

Za vrnitev Narodnega doma

Uvodnik

Vrnitev Narodnega doma

Aktualno

Komu to služi?

Uvodnik

Komu to služi?

22.01.2020

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme