Uvodnik

Naš advent

Piše: Jurij Paljk

“Jezus pride. Advent nam govori o tej gotovosti že v imenu, kajti beseda advent pomeni prihod. Gospod pride, poglejte, to je korenina našega upanja, gotovost, da med stiskami na svetu pride do nas Božja tolažba, tolažba, ki ni iz besed, ampak iz navzočnosti, iz njegove navzočnosti, ki pride med nas”, je dejal med mašo minulo nedeljo papež Frančišek.
Tudi sami smo prižgali prvo svečo na venčku; advent je pričakovanje Jezusovega rojstva. Advent pri nas pa postaja vse bolj le zunanji blišč, lučke, nakupovanje, veseljačenje za vsako ceno. Bistvo adventa je v veselju in tihem pričakovanju rojstva Jezusa. Vse bolj potrošniški je naš advent, na kar nas je opozoril papež, ko je dejal: “Potrošništvo je virus, ki napade vero pri koreninah, saj ti da verjeti, da je življenje odvisno le od tega, kar imaš, in tako pozabiš na Boga, ki ti pride naproti, in na tistega, ki ti stoji ob strani… Hiše so napolnjene s stvarmi, izpraznjene pa otrok, to je današnja drama, demografska zima, čas se meče stran z zabavami, ni pa časa za Boga in za druge. In ko se živi za stvari, stvari nikoli ne zadostujejo. Pohlep raste in drugi postanejo pri tej dirki ovira in se konča tako, da se ljudje počutijo ogrožene, vedno nezadovoljne in jezne. S tem se zviša raven sovraštva. Hočem več, hočem več, hočem več. To vidimo tam, kjer vlada potrošništvo. Koliko nasilja je, čeprav samo besednega; koliko jeze in iskanja sovražnika za vsako ceno. Tako, medtem ko je svet poln orožja, ki povzroča smrt, ne opazimo, da nadaljujemo oboroževanje srca z jezo”.
Nobenega moraliziranja ni v papeževih besedah, ampak stvarne besede o tem, kako zmotno je postaviti na vrh materialne stvari, zanemariti sebe in sočloveka, ne nazadnje Boga.
Naj bo naš advent topel, bodimo solidarni, človeško prijazni do ostarelih, bolnih, na rob potisnjenih, bodimo srčni ljudje, ki se veselijo drugega v pričakovanju rojstva našega Odrešenika!

04.12.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!