Narodni dom v trajno last primorskim Slovencem!

“Italija mora vrniti Narodni dom v trajno last vsem primorskim Slovencem in za to bi se morali zavzemati, to bi morali zahtevati vsi. Prav tako sem mnenja, da bi morala Italija objaviti skupno poročilo italijanskih in slovenskih zgodovinarjev, da bi se enkrat za vedno položilo kamen na grob fašizma in tako vsem mladim pokažemo, kaj je bil fašizem in predvsem zato, da se to nikdar več ne ponovi! Italija naj to naredi polnopravno in ne postopoma, nobenega zavlačevanja ne sme biti! ” je bil minuli teden odločen starosta slovenskih pisateljev Boris Pahor, ki je kot otrok videl požig Narodnega doma in tega zločina nad slovenskim ljudstvom še danes ne more in noče pozabiti.
Poklicali smo ga in povedal nam je, da je z gospo, ki zanj skrbi, v strogi osami, o koronavirusu covid-19 je dejal, da je nevaren in upa, da bo pandemija minila, ker ga skrbi prihodnost mladih, ki je brez razcveta gospodarstva ne bo. Boris Pahor nam je tudi povedal, da mu je žal, ker letos ne bo slovesnosti ob stoti obletnici fašističnega zločina nad Slovenci, kar je bil po njegovem požig Narodnega doma, a to razume, saj je treba skrbeti najprej za zdravje, dodal je še, da ga prihodnje leto najbrž ne bo več med nami.
V daljšem pogovoru nam je večkrat ponovil stališče, da mora Italija vrniti Narodni dom v trajno last vsem primorskim Slovencem in zato srčno upa, da si vsi Slovenci za to prizadevamo, istočasno pa je tudi dejal, da je italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli pisal, naj objavi zgodovinsko poročilo komisije italijanskih in slovenskih zgodovinarjev, ki je po njegovem mnenju dovolj uravnovešeno, da bi lahko imelo za posledico pomirjenje, predvsem pa je Boris Pahor naglasil, da se ne smejo ponavljati take stvari, kot so se tudi letos ob 10. februarju, ko se je v javnosti izničevalo narodni boj Slovencev.
Voščili smo mu zdravja, se poslovili, a nas je po končanem pogovoru ponovno poklical in nam še enkrat ponovil, da mora Italija vrniti v trajno last primorskim Slovencem Narodni dom in objaviti zgodovinsko poročilo.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme