Slovenija

Napovedi in domneve o novi vladi, dogovorjeni po parlamentarnih volitvah!

Napovedi in domneve o novi vladi, dogovorjeni po parlamentarnih volitvah!

Piše Marijan Drobež / Celo s spremembo ustave zoper financiranje zasebnih osnovnih šol

Razmere in izkušnje v Sloveniji dokazujejo, da se politika in oblast čedalje bolj oddaljujeta od pričakovanj in teženj ljudi, kar ima na nekaterih področjih že skoraj dramatičen odraz in posledice. Celo vladi lojalen dnevni časnik Delo je zapisal, sicer na komaj opaznem mestu in v majhnem okvirčku, “da je slovenskim politikom, s sedanjim predsednikom Republike na čelu, ljudi, kot kaže, uspelo pošteno odvrniti od politike, saj je bila volilna udeležba še leta 2007 več kot 70-odstotna, na letošnjih predsedniških volitvah pa se je na volišča odpravilo zgolj nekaj čez 40 odstotkov volilnih upravičencev. Še nekaj let in politiki se bodo sami ukinili. Demokracija pa tudi”.
Božo Rustja, duhovnik, pisatelj, urednik in časnikar, je v novi številki zelo razširjene revije Ognjišče objavil komentar z naslovom Ista pesem, samo drugi pevci in se vprašal, kdaj bomo slovenski volivci razumeli, da gre za isto pesem, ki jo prihajajo na politični oder prepevat različni pevci, z domnevnimi “novimi obrazi”. Meni, da je med glavnimi vzroki za nizko volilno udeležbo ta, da imajo ljudje občutek, da je vseeno, ali se udeležujejo volitev ali ne, saj se po volitvah nič ne spremeni in vsi politiki ostajajo na funkcijah. Žal je tako mnenje zelo utemeljeno. Formalno smo v novi državi štirikrat zamenjali oblast. Vsak “nov obraz” z novo stranko je obljubljal poštenje, odpravo korupcije, klientelizma in dvojnih meril, skratka, etično vladanje. Štirikrat so bili slovenski volivci prevarani. Od obljub ni bilo nič, od etičnega vladanja smo dobili neučinkovito vlado in nadaljevanje stare prakse. Toda volivci dokazujemo, da nas nič ne izuči”.
Sedanja vlada se je laični javnosti in delu politike ponovno zamerila zaradi posega na občutljivo področje financiranje zasebnih osnovnih šol. Odločitev ustavnega sodišča, da mora država tudi zasebne osnovne šole v celoti financirati, poskuša preprečiti s spremembo ustave. Po zamisli koalicije bi potem z zakonom sproti določali, koliko sredstev naj bi za svoje delovanje prejemale zasebne osnovne šole. Teh je v Sloveniji samo 6, najmanj od vseh držav v EU. Obiskuje jih skupaj okoli 1.200 učencev, vse pa delujejo z verskim predznakom. Postopek strank sedanje vladne koalicije, ki ga podpira tudi premier dr. Miro Cerar, čeprav je prej odločitev ustavnega sodišča podprl, so kritizirali dr. Ernest Petrič, nekdanji predsednik ustavnega sodišča, več pravnikov in skupine iz civilne družbe. Opozarjajo, da bo oziroma bi sprememba ustave s ciljem diskriminacije zasebnih šol vznemirila tudi mednarodno javnost in politiko. Z zadevo je seznanjen tudi Sv. sedež.
Vlada je prvič v obdobju samostojne države Slovenije sejo v celoti namenila beguncu iz Sirije, ki bi moral po odločitvi treh sodišč biti vrnjen na Hrvaško, od koder je pobegnil v Slovenijo, in hoče tu na vsak način ostati. Podpira ga tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je zato tvegal ustavno obtožbo opozicijske SDS. Kritiki tega primera opozarjajo, da doslej nobena naša vlada na podoben blagohoten način ni obravnavala kakega Slovenca. Družbenopolitični tednik Demokracija je na sprednji platnici poleg fotografije omenjenega sirskega emigranta, Ahmada Šalija, objavil tudi trditev, “da vlada Slovence izčrpava, nezakonite emigrante pa podpira”. Zapisali so tudi, “da sto tisoči Slovencev prejemajo plače, nižje od tisoč evrov, hkrati pa vlada namenja skoraj dva tisoč evrov mesečno za Ahmada Šalija, ilegalnega migranta, ki je svojo družino pustil oziroma zapustil v Siriji”. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

03.12.2017

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!